ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bernie Sanders sopade banan med Hillary

NEW HAMPSHIRE.Socialisten Bernie Sanders vann i New Hampshire med över 20 procents marginal, i en jätteseger som han hoppas ska markera starten för en politisk revolution i USA.
Hillary Clinton vill dock inte se sig slagen, utan lovar att komma tillbaka och vinna.

Vinsten var visserligen väntad. Bernie Sanders representerar Vermont, som ligger granne med New Hampshire, i senaten. Hans progressiva profil passar dessutom bra med delstatens väljarkår. Men segern över Hillary Clinton, med 60 över 39 procent av demokraternas röster, är ändå ett välkommet styrketecken för Sanders-kampanjen. 

”Tillsammans skickade vi ett budskap som kommer att eka från Wall Street till Washington, och från Maine till Kalifornien”, säger Bernie Sanders när han tackar sina anhängare vid sin valvaka, som hölls i en skola i staden Manchester.  

”Vår kampanj handlar om att tänka stort, inte litet. Det är ingenting mindre än början på en politisk revolution.” 

Han tog tillfället i akt och lät sitt segertal bli en slags programförklaring, som hans anhängare hört många gånger förut, men som tack vare det massmediala intresset nu fått större spridning. 

Inför valet hade flera bedömare angivit en tvåsiffrig segermarginal, alltså 10 procentenheter eller mer, som ett tecken på att han verkligen är en politisk kraft att räkna med. Med mellan 20 och 21 procentenheters marginal så uppfylldes det målet med råge. 

Han tar nu sikte på delstater som ligger längre fram i primärvalscykeln, där Sanders än så länge åtnjuter lägre opinionssiffror. Han passade även på att efterlysa kampanjbidrag under ett långdraget tal: 

”Hjälp oss samla in de medel vi behöver för att ta fajten till Nevada, South Carolina och staterna som ingår i supertisdagen.” 

I just sådana delstater hoppas Hillary Clinton att få sin revansch. 

”Jag vet att jag har en hemläxa att göra, särskilt när det gäller unga väljare”, säger hon under sitt anförande, som inte liknade en förlorares tal, utan istället slog an en hoppfull ton om en seger i det långa loppet. 

”Jag har levt ett välsignat liv. Men jag vet också hur det känns att bli nedslagen”, säger Hillary Clinton, och fortsätter: 

”Det är inte nedslåendet som är avgörande. Det är frågan om du ställer dig upp igen.” 

Tyck till