ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Valdeltagandet avgör rysare i Iowa

  • Foto: TT
Utmanaren Bernie Sanders har rusat ikapp Hillary Clinton i en färsk mätning, men är beroende av hög uppslutning för att säkra en seger. Bland republikanerna kämpar Marco Rubio för sin överlevnad medan Donald Trump pucklar på rivalen Ted Cruz bara några timmar innan Iowa:s uppmärksammade nomineringsmöte.

”Han talar till sådana som oss. Jag gillar hans meddelande”, berättar pensionerade Jerry Hamman för di.se efter ett kampanjmöte där Bernie Sanders pratat om orättvisor inom den amerikanska ekonomin, och lovat upprättelse för de mest utsatta. 

Ändå kommer Jerry Hamman inte att rösta ikväll. Nomineringsmöten i Iowa kan ta två timmar i anspråk, och börjar på slaget klockan sju, eller 02 på natten i Sverige. Så länge kan den pensionerade amerikanen inte vara borta från sin fru, som är gravt handikappad. 

Bernie Sanders är medveten om problemet. 

”Vi kommer att få problem ikväll om deltagandet blir lågt. Det är ett faktum”, säger han i en uppmaning till sina åhörarna, som han upprepat vid varje framträdande under slutspurten inför kvällens val.

Kampen mot Hillary Clinton är mycket jämn. Men på måndagen visade en mätning från universitetet Quinnipiac att Sanders leder, med 49 procent mot 46:s procent stöd för Clinton. 

Bland republikanerna väntas ett blodbad, eftersom många kandidater kommer att se sin finansiering strypas om valet går dåligt. Ett återkommande ordspråk inom amerikansk politik är att det bara finns tre biljetter från delstaten, med hänvisning till att bara de tre främsta kandidaterna har en chans att gå segrande ur primärvalrörelsen. 

Marco Rubio ligger på tredje plats i mätningarna, framför den pensionerade läkaren Ben Carson, men hoppas på en stark slutspurt. 

”Marco Rubio från Flordia visar styrka i sluttampen, vilket skapar en liten chans för att han skulle kunna tävla om andra plats”, säger Peter Brown som leder opinionsmätningen från Quinnipiac-universitetet. 

Kampen om första platsen är stenhård. Donald Trump, som är känd för sina hårda påhopp mot politiska rivaler, växlade på måndagen upp tonen i sina smädelser mot Ted Cruz.  

”Han kommer att förstöra er etanol-affär till 100 procent”, säger han under ett framträdande i staden Waterloo, en timmes bilfärd väster om Manchester. 

Påhoppet rör delstaten Iowas bönder, som producerar stora mängder majs, som i sin tur används för att framställa etanol. Frågan om subventioner av råvaran är viktig för jobb och ekonomi i delstaten, och brukar leda till underliga eftergifter från politiker som kämpar om invånarnas gunst. Under sitt framträdande försäkrade Donald Trump hur han alltid älskat etanol och subventioner inom sektorn. Ted Cruz, som gjort sig ett namn som en kompromisslös och principfast republikan, har däremot sagt att han inte stöder den typen av stöd. 

”Han är finansierad av oljemänniskor, och de vill inte ha etanol. Er etanol-affär kommer att krossas inom sex till tolv månader efter att han tillträder. Den kommer att vara över”, fortsätter Donald Trump. 

Många bedömare tolkar hans påhopp som tecken på nervositet. Ted Cruz har tidigare haft ledningen i delstaten. Även om Trump ges en ledning i de senaste mätningarna, så är utfallet i delstaten notoriskt svårförutsägbart. 

”Kom ihåg att opinionsundersökningar spelar mindre roll här än någon annanstans. Det handlar om dit arbete på marken. Du måste förmå människor att dyka upp klockan 19 på måndag”, berättar radioprataren Simon Conway, som arbetar på kanalen WHO News Radio 140 i Iowas huvudstad Des Moines.

Hur väloljad Trumps kampanjorganisation verkligen är, återstår att se. Ted Cruz hyllas däremot för sina många volontärer som, som bland annat bussats in ifrån Texas för att knacka dörr och ringa runt bland möjliga väljare.  

Omröstningen kan ta ett par timmar, varpå ett resultat väntas först under tisdagens morgon. 

Sedan vänder den amerikanska valrörelsen sina blickar mot nästa delstat. Simon Conway spår ett fortsatt segertåg för Donald Trump om Iowa-borna röstar på honom. 

”Jag tror att han kommer att vinna i New Hampshire och att han kommer att vinna i South Carolina. Så om han vinner de första tre, så är det väldigt svårt att se hur han skulle gå att stoppa.”

Tyck till