ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Tesla får riktkursen sänkt med 26 procent

  • Teslagrundaren Elon Musk. Foto: TT
Morgan Stanley kapar riktkursen för Tesla Motors med 26 procent, från 450 till 330 dollar samtidigt som rekommendationen ligger kvar på övervikt. Men det finns en rejäl spännvidd för aktiens utveckling.

Investmentbankens analytiker Adam Jonas skriver att förseningarna i produktionen av Teslas Model X sannolikt betyder att tekniska resurser fått dirigeras om från andra projekt som därmed blir lidande. Han uppskattar att kostnadsökningarna för förseningarna ska räknas i hundratals miljoner dollar. Samtidigt pressas också aktien av lägre energipriser, vilket bör sänka efterfrågan på elbilar.

Det är inte första gången analytikern sänker riktkursen. I oktober förra året tvingades Adam Jonas sänka kursen från 465 till 450 dollar per aktie efter att han höjt riktkursen med 66 procent bara några månader tidigare.

Analysen visar samtidigt på en rejäl spännvidd i aktien. I det ljusaste scenariot skulle Teslaaktien kunna vara värd 413 dollar enligt Adam Jonas. Hans dystraste prognos innebär ett pris på 50 dollar per aktie om Tesla inte lyckas locka en bredare kundgrupp och förpassas till att vara ett nischat premiummärke.

Samtidigt har Teslagrundaren Elon Musk ökat positionen till 28,9 miljoner aktier i bolaget efter att ha löst in optioner som tecknades innan elbilsjätten noterades på New York-börsen. Miljardären betalade bara 6,63 dollar per aktie vilket gett ett utfall på 101 miljoner dollar eller närmare 863 miljoner kronor enligt nyhetsbyrån Finwire.

Det är inte en ren solskenshistoria – Elon Musk åkte samtidigt på en skattesmäll på 50 miljoner dollar eller drygt 427 miljoner kronor i samband med affären.

Tesla-aktien stängde i fredags på 191,20 dollar och är upp drygt 3 procent till strax under 197 dollar under måndagskvällen svensk tid.

Tyck till