ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Storbråk om bostäderna direkt

  • Ulf Kristersson (M) och Magdalena Andersson (S). Foto: TT

På måndagen drar regeringens bokrissamtal igång med de fyra allianspartierna och Vänsterpartiet. Men partierna tar med sig vitt skilda positioner till första sammanträdet.

På måndagens möter de ekonomiskpolitiska talespersonerna för allianspartierna och V berörda ministrar från Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringspalatset Rosenbad.

Målet är att förhandla fram en blocköverskridande uppgörelse som ökar bostadsbyggandet och desarmerar skenande priser och skulder på bostadsmarknaden.

Enligt statliga Boverket behöver Sverige bygga 700.000 bostäder de kommande tio åren. Det innebär att den årliga byggtakten, som redan nu är den högsta på 25 år, behöver gasa med ytterligare 50 procent.

Hushållens skuldsättning, som eldas på av ett lågt bostadsutbud och länge oroat såväl politiker som Riksbanken och internationella bedömare, accelererade i december till 7,5 procent. Det innebar den högsta skuldökningstakten sedan 2011.

Moderaterna har presenterat en diger kravlista inför förhandlingarna som inleds på måndagen.

Bland annat vill M se stopp eller kraftig minskning i det investeringsstöd till byggande av hyresrätter som redan klubbats i regeringens budget för 2016. M kräver också att det så kallade detaljplanekravet på sikt avskaffas liksom andra regelförenklingar, som minskar möjligheten till avslag och överklagan mot byggplaner från kommuner respektive boende.

S och MP har velat signalera öppna dörrar inför samtalen, men bland annat betonat ökade krav på kommuner som bromsar bostadsbyggen och vikten av att det byggs billiga hyresrätter.

Samtliga partier har mer eller mindre öppnat för att minska de ränteavdrag på 30 procent som innebär en morot på omkring 30 miljarder skattekronor per år för svenskarna att öka sin skuldsättning.

En stötesten blir däremot vad miljarderna från sänkta avdrag ska gå till.

Liberalerna och Kristdemokraterna har förklarat att de bara går med på sänkta ränteavdrag om de kombineras med sänkt skatt på andra områden, där Lib vill se sänkta inkomstskatter och KD blickar på sänkta boendeskatter.

Lib-ledaren Jan Björklund meddelade också i SVT på söndagen att partiet vill släppa fram marknadshyror i nyproduktion, för att få fart på bostadsbyggandet.  

Vänsterpartiet kräver sedan länge att ränteavdragen trappas ned och att intäkterna från en sådan förändring läggs på statsstöd för ökat byggande. Inför förhandlingarna föreslår partiet konkret ett avdragstak motsvarande 40.000 kronor per år samt en nedtrappning från 30 till 25 procent under fem år.

V-ledaren Jonas Sjöstedt deklarerade dessutom på söndagskvällen i SVT att partiet vägrar varje bostadsöverenskommelse som innehåller marknadshyror.

Jämför olika bolån - hitta bästa möjliga ränta! (Extern tjänst)

Tyck till