ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Stockholmsbörsen: Start på plus

Stockholmsbörsen inleder veckan strax ovanför nollan och stiger med 0,2 procent i den inledande handeln. Men efter en knapp timme pekar kurvorna ned.

Det blev en svagt positiv start på februaribörsen. Stockholmsbörsen inleder månaden med en uppgång på 0,2 procent i den inledande handeln. För OMXS30 är uppgången på 0,1 procent.

I täten bland storbolagen går fastighetsbolaget Wihlborgs som stiger med 1,6 procent följt av gruvbolaget Lundin Mining som stiger med 1,3 procent efter fem minuters handel.

Även matbjässen Axfood fick en fin start på handelsdagen och aktien stiger med 1,5 procent. ABG Sundal Collier höjde på måndagen sin rekommendation till köp från tidigare behåll.

I den andra ändan av kolumnen hittar vi bilsäkerhetsföretaget Autoliv som efter fem minuters handel backat med 2 procent. Även telekomoperatören Tele2 inledde med röda siffror och aktien faller med 1,1 procent i den inledande handeln.

I Asien hade Tokyobörsen fortsatt medvind efter fredagens räntesänkning från Bank of Japan och Nikkei-indexet steg med 2 procent på måndagen.

"Med lägre global tillväxt och väntad inflation har BOJ tagit ett steg fram, och Europa överväger att också göra något. Pensionsfonder och liknande investerare bör gradvis skifta till aktier från obligationer", sa Shoji Hirakawa, chefsaktiestrateg vid Okasan Securities i Tokyo, till Bloomberg.

Kinas officiella inköpschefsindex för industrin landade på 49,4 i januari vilket var under analytikernas prognos på 49,6  och en nedgång från december då siffran uppgick till 49,7. Shanghaibörsen backade med 1,8 procent medan Shenzhen föll med 1 procent.

Tyck till