1515

Stockholmsbörsen: Nokia agerade sänke

Stockholmsbörsen backade stadigt i måndagens handel, efter att en kort stund på morgonen ha handlats över nollstrecket. Lägre oljepriser tyngde energibolag i hela Europa och verkstadssektorn backade efter oroande svaga makrodata från Kina.

Bäst av storbolagen var för dagen Getinge, medan Nokia rasade i spåren av en patentuppgörelse som inte levde upp till marknadens förväntningar.

Vid stängning var OMXS30-indexet ned 1,0 procent till noteringen 1.342,4. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 16 miljarder kronor.

Kinas inköpschefsindex för industrin sjönk till den lägsta nivån sedan augusti 2012. Indexet har därmed legat under det viktiga 50-strecket sex månader i rad, något som inte hänt tidigare. Även amerikansk makrostatistik var på den svaga sidan.

En rad verkstadsbolag som SKF, Sandvik och Atlas Copco återfanns bland de större förlorarna med nedgångar på 1,4 till 2,5 procent.

Jumbopositionen i storbolagsindexet togs dock av Nokia, efter ett ras på 11,5 procent. Den patentuppgörelse som bolaget ingått med Samsung var sämre än väntat för det finländska bolaget, menar analytiker.

"Det här var en stor trigger många har väntat på och den blev på den svaga sidan. Den stöder inte antagandena om att Nokia ska kunna göra högre intäkter i sin patentportfölj än Ericsson", kommenterade Nordeas analytiker Sami Sarkamies för Nyhetsbyrån Direkt.

Bland dagens större förlorare märktes också Fingerprint Cards, som tappade 5,6 procent. Bolaget rapporterar på torsdag.

Oljepriserna föll på eftermiddagen och flera oljebolag backade efter förra veckans uppgångar. Lundin Petroleum och Africa Oil var ned 2,6 respektive 5 procent.

I sektorn lyfte dock Shamaran och norska DNO sedan den kurdiska regionalregeringen meddelat om nytt betalningssystem för internationella oljeproducerande bolag i området. Shamaran steg 8 procent, medan DNO adderade 7 procent i Oslo.

Bland vinnarna för dagen märktes Getinge, som avancerade 1,7 procent. HSBC har höjt sin rekommendation för aktien till behåll från tidigare minska. Andra aktier på plus var Securitas, Alfa Laval och Astra Zeneca.

Bilsäkerhetsbolaget Autoliv steg 1,7 procent efter fredagens ras på över 10 procent. En rad analytiker har sänkt sina riktkurser i spåren av bolagets överraskande konservativa prognos för 2016, de flesta dock med upprepade rekommendationer.

Mätteknikbolaget Hexagon förlorade 3 procent till 275:70 kronor. Deutsche Bank har plockat ned riktkursen till 255 kronor, från tidigare 280 kronor.

Flera bolag med spelkoppling hade en tung dag. Unibet backade 6,4 procent sedan Handelsbanken sänkt sin rekommendation till minska från öka. Sektorkollegan Betsson tappade 3 procent.

Pricer steg däremot 6 procent efter att ha rapporterat om en stororder på hylletiketter från Frankrike.

Tidningen Börsveckan rekommenderade köp av Kappahl, Alimak, Probi och Byggmax. Med undantag för Byggmax noterades stabila uppgångar på 3 till 7 procent. Vinterturismbolaget Skistar fick en köprekommendation i Dagens Industri, vilket följdes av en kursuppgång på 3,7 procent.


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?