ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Stockholmsbörsen: Nokia agerade sänke

Stockholmsbörsen backade stadigt i måndagens handel, efter att en kort stund på morgonen ha handlats över nollstrecket. Lägre oljepriser tyngde energibolag i hela Europa och verkstadssektorn backade efter oroande svaga makrodata från Kina.

Bäst av storbolagen var för dagen Getinge, medan Nokia rasade i spåren av en patentuppgörelse som inte levde upp till marknadens förväntningar.

Vid stängning var OMXS30-indexet ned 1,0 procent till noteringen 1.342,4. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 16 miljarder kronor.

Kinas inköpschefsindex för industrin sjönk till den lägsta nivån sedan augusti 2012. Indexet har därmed legat under det viktiga 50-strecket sex månader i rad, något som inte hänt tidigare. Även amerikansk makrostatistik var på den svaga sidan.

En rad verkstadsbolag som SKF, Sandvik och Atlas Copco återfanns bland de större förlorarna med nedgångar på 1,4 till 2,5 procent.

Jumbopositionen i storbolagsindexet togs dock av Nokia, efter ett ras på 11,5 procent. Den patentuppgörelse som bolaget ingått med Samsung var sämre än väntat för det finländska bolaget, menar analytiker.

"Det här var en stor trigger många har väntat på och den blev på den svaga sidan. Den stöder inte antagandena om att Nokia ska kunna göra högre intäkter i sin patentportfölj än Ericsson", kommenterade Nordeas analytiker Sami Sarkamies för Nyhetsbyrån Direkt.

Bland dagens större förlorare märktes också Fingerprint Cards, som tappade 5,6 procent. Bolaget rapporterar på torsdag.

Oljepriserna föll på eftermiddagen och flera oljebolag backade efter förra veckans uppgångar. Lundin Petroleum och Africa Oil var ned 2,6 respektive 5 procent.

I sektorn lyfte dock Shamaran och norska DNO sedan den kurdiska regionalregeringen meddelat om nytt betalningssystem för internationella oljeproducerande bolag i området. Shamaran steg 8 procent, medan DNO adderade 7 procent i Oslo.

Bland vinnarna för dagen märktes Getinge, som avancerade 1,7 procent. HSBC har höjt sin rekommendation för aktien till behåll från tidigare minska. Andra aktier på plus var Securitas, Alfa Laval och Astra Zeneca.

Bilsäkerhetsbolaget Autoliv steg 1,7 procent efter fredagens ras på över 10 procent. En rad analytiker har sänkt sina riktkurser i spåren av bolagets överraskande konservativa prognos för 2016, de flesta dock med upprepade rekommendationer.

Mätteknikbolaget Hexagon förlorade 3 procent till 275:70 kronor. Deutsche Bank har plockat ned riktkursen till 255 kronor, från tidigare 280 kronor.

Flera bolag med spelkoppling hade en tung dag. Unibet backade 6,4 procent sedan Handelsbanken sänkt sin rekommendation till minska från öka. Sektorkollegan Betsson tappade 3 procent.

Pricer steg däremot 6 procent efter att ha rapporterat om en stororder på hylletiketter från Frankrike.

Tidningen Börsveckan rekommenderade köp av Kappahl, Alimak, Probi och Byggmax. Med undantag för Byggmax noterades stabila uppgångar på 3 till 7 procent. Vinterturismbolaget Skistar fick en köprekommendation i Dagens Industri, vilket följdes av en kursuppgång på 3,7 procent.

Tyck till