ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Så vill storstadsborna helst bo

  • Att ha balkong och nära till kollektivtrafiken hör till toppönskemålen för storstadsbor. Foto: TT

Nära till bussen, balkong och ett lugnt område – så vill de svenska storstadsborna helst bo. Det visar en bostadsrapport från Skanska.

Storstadsborna vill helst bo i en bostadsrätt, enligt en undersökning som TNS Sifo gjort på uppdrag av byggbolaget Skanska. 39 procent anger att de föredrar bostadsrätt medan villa och hyresrätt är ungefär lika populära med en dryg fjärdedel av rösterna vardera.

Köpa ny bostad? Hitta bästa möjliga bolåneränta (Extern tjänst)

Trots att bostadspriserna rusar i innerstäderna rankas möjligheten att bo i ett lugnt område högt. Andra viktiga aspekter enligt undersökningen är närheten till kollektivtrafiken och att boendet är billigt. Parkering, närhet till familj och vänner och att kök och badrum är nyrenoverat hamnar längre ner på listan.

De allra flesta, 27 procent av de tillfrågade, vill inte köpa en nyproducerad bostadsrätt. Annars anger de flesta, 13 procent vardera, att nyproducerat lockar när de ska flytta ihop, skaffa barn eller gå i pension.

Inte konstigt då att de äldre bostadsrätterna, som dessutom tenderar att vara vanligare i innerstäderna, generellt är dyrare. Av de svenska storstäderna är det bara i Malmö som snittpriserna är högre för nyproducerade än äldre bostadsrätter.

Dessutom slutförs generellt inte köpen av nyproducerad bostadsrätter förrän ett par år efter att köparen tecknat kontrakt. Under den tiden brukar priserna på existerande bostadsrätter i området hinna gå upp vilket ger ett jämförelsevis lägre pris på den nyproducerade lägenheten.

Tyck till