ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rekord i KU-anmälningar

  • Foto: TT

Det har haglat KU-anmälningar sedan årsskiftet. Enbart under januari gjordes fler än under de föregående tio månaderna, och statsvetaren Jonas Hinnfors räknar med att anmälningarna fortsätter ramla in framöver.

Perioden för att lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet löper från den första februari till sista januari, och årets slutspurt var minst sagt intensiv. Av de totalt 48 anmälningar som lämnades in under perioden kom hela 26 i januari, varav 23 under förra veckan. Som jämförelse kan nämnas att det totalt inkom 31 anmälningar året dessförinnan.

”Det är jättemycket, ovanligt mycket, även om det brukar vara lite mer på slutet. Det skulle kunna vara ett uttryck för att man vill tillmötesgå kritiken om flathet som har funnits inom Moderaterna och blidka opinionen som vill fälla regeringen, men jag kan inte bedöma om det faktiskt är så eller inte”, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Det höga antalet anmälningar i januari avspeglar en allt större frustration hos Allianspartierna, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Även han nämner den interna kritiken i decemberöverenskommelsens kölvatten som en tänkbar förklaring.

”Överenskommelsen har kapsejsat, men Alliansen står inte beredd att ta över. Man står splittrade och är fortfarande väldigt tveksamma till att regera med SD. Då skapas det nog ett tryck att visa missnöje med regeringen på andra sätt”, säger han.

Utvecklingen tog fart 2010, då Alliansens position som minoritetsregering möjliggjorde för de rödgröna och Sverigedemokraterna att dela ut den här typen av näsknäppar. Innan dess var möjligheten att driva igenom anmälningarna betydligt lägre.

”Det är ännu mer accentuerat nu. Alliansen och SD är ju tillsammans större än de rödgröna, så det parlamentariska läget bäddar för att man tar den här möjligheten att dela ut nålstick åt regeringen”, säger Hinnfors.

Han tror även att riksdagsledamöterna successivt har börjat ändra inställning till hur man kan använda KU-anmälningar. Att få en prick ser illa ut såväl för ministrar som för regeringen, men det väcks i princip aldrig några åtal. Att man därmed inte behöver ta på sig ett så stort ansvar som anmälare kan bidra till att utvecklingen fortsätter på det inslagna spåret.

”Decemberöverenskommelsen är borta men man är fortfarande inte slagkraftig som opposition, och nu tror jag att det börjar verka igenom. Vi kommer förmodligen att fortsätta se fler KU-anmälningar, för det är ett enkelt sätt att visa kritik mot regeringen”, säger Hinnfors.

Tyck till