ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Rekordlåga japanräntor

Kinas officiella inköpschefsindex för såväl industrin som tjänstesektorn sjönk i januari, vilket får Kinabörserna att sjunka. I Japan fortsätter dock börsen att stiga efter att Bank of Japan i fredags oväntat sänkte till minusränta. Detta får också japanska statspappersräntor att sjunka till nya rekordlåga nivåer. I övriga Asien är börsutvecklingen lite blandad.

USA-börserna steg kraftigt på fredagskvällen och stängde vid dagshögsta, med S&P 500 upp 2,4 procent. Amerikanska statspappersräntor sjönk dock trots börsuppgången för att sedan plana ut i nattens asiatiska handel, med den tioåriga statsobligationsräntan 3 punkter ned till 1,92 procent, från svensk stängning på fredag eftermiddag.

Kinas officiella inköpschefsindex för industrin sjönk till 49,4 i januari från 49,7 i december. Väntat enligt Bloomberg News enkät var i stället en lite mindre nedgång till 49,6.

Indexet är därmed på den lägsta nivån sedan augusti 2012 och har nu legat under 50-strecket sex månader i rad, vilket det aldrig tidigare gjort, inte ens under finanskrisen.

Kina officiella tjänste-PMI sjönk samtidigt till 53,5 från 54,4.

En liten ljuspunkt var dock att industri-PMI från Caixin/Markit oväntat steg till 48,4 i januari från 48,2 i december. I detta index finns fler små och medelstora företag medan det officiella indexet domineras mer av statliga storföretag.

Nordeas analytiker Amy Yuan Zhuang skrev i en kommentar att både industri-PMI kvar under 50 tyder på fortsatt dämpade utsikter för industrisektorn och ekonomin.

Hon skrev att tillverkningssektorn pressas både av överkapacitet, efter en tidigare kraftigt utbyggnad av framför allt tung industri, och en svagare efterfrågan till följd av en dämpning av bostadsbyggandet i Kina.

Samtidigt menar Nordea att en stadig tillväxt i tjänstesektorn och massiva stimulanser troligen kommer att förhindra ett fritt fall i ekonomin. Man får dock räkna med fortsatt stor volatilitet på de kinesiska finansmarknaderna.

"Givet att marknaderna är på helspänn kommer varje tecken eller förväntning på att stabilitetsåtgärder dras tillbaka att leda till ytterligare försäljningar och förnyad volatilitet. Vi ser instabilitet på finansmarknaderna som den största risken från Kina i år", skrev Amy Yuan Zhuang.

Ytterligare en svag nyhet från Asien var att Sydkoreas export rasade hela 18,5 procent i årstakt i januari, långt mer än väntat och den största nedgången sedan finanskrisåret 2009. Sydkorea är världens sjätte största exportland och det första landet i världen som publicerar handelsstatistik varje månad, varför statistiken ses som en tidig indikation på världshandeln.

Japanska räntor sjunker till rekordlåga nivåer i spåren av BOJ:s oväntade besked i fredags att införa minusränta. Detta får också de japanska börserna att fortsätta att stiga.

Den tioåriga japanska statsobligationsräntan har som lägst varit nere i 0,06 procent och handlas i skrivande stund till 0,07 procent, 3 punkter ned från fredagen. Tvåårsräntan handlas på nya rekordlåga nivån -0,14 procent.

Japans industri-PMI sjönk till definitiva 52,3 i januari från 52,6 i december.

Oljepriset steg på fredagen, men sjunker tillbaka igen på måndagen när förra veckans förhoppningar om utbudsminskningar har dämpats.

På valutamarknaden handlas dollarn ganska stabilt mot euron från fredagen och yenen har återtagit lite mark efter den kraftiga försvagningen som följde på de överraskande BOJ-lättnaderna i fredags.

Den svenska kronan har stärkts några öre mot både dollarn och euron.

Kommande vecka är fullspäckad med tunga makrobesked. Det fortsätter först med fler inköpschefindex från industrin under måndagen och från tjänstesektorn på onsdagen. Dessutom kommer räntebesked och inflationsrapport från Bank of England senare i veckan, liksom tyska och amerikanska industriorder. Veckans höjdpunkt lär dock bli den amerikanska sysselsättningsrapporten på fredag eftermiddag.

För svensk del kommer statistik över industriproduktion industriorder och tjänsteproduktion i december, liksom en ny prognos från Migrationsverket.

Måndag 6.30 (fredag kl.16:15)
USD/SEK 8:5679 (8:6110) EUR/USD 1:0845 (1:0833)
EUR/SEK 9:2921 (9:3276) USD/JPY 121:35 (121:62)
Jp obl 2 -0,14 (-0,07) Jp obl 10 0,07 (0,10)
Ty obl 2 -0,49 (-0,48) Ty obl 10 0,33 (0,35)
US obl 2 0,77 (0,79) US obl 10 1,92 (1,95)

 

Tyck till