ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Dollarn pressas av svag statistik

Inköpschefsindex för industrin i en rad länder stod i fokus på måndagen, med blandade utfall. Europaräntorna inledde dagen svagt nedåt, men vände senare uppåt, medan euron stärktes mot dollarn.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan ned med 1 punkt till 0,34 procent, från samma tid i fredags, medan den svenska tioåringen stängde 1 punkter lägre till 0,61 procent.

Först ut med PMI-utfall var Kina, vars officiella inköpschefsindex för industrin sjönk till 49,4 i januari från 49,7 i december. Väntat var en lite mindre nedgång till 49,6.

Indexet är därmed på den lägsta nivån sedan augusti 2012 och har nu legat under 50-strecket sex månader i rad, vilket det aldrig tidigare gjort, inte ens under finanskrisen.

En liten ljuspunkt var dock att industri-PMI från Caixin/Markit oväntat steg till 48,4 i januari från 48,2 i december.

Även Kinas officiella tjänste-PMI sjönk, till 53,5 från 54,4.

Nordeas analytiker Amy Yuan Zhuang skrev i en kommentar att båda industri-PMI kvar under 50 tyder på fortsatt dämpade utsikter för industrisektorn och ekonomin.

Hon skrev att tillverkningssektorn pressas både av överkapacitet, efter en tidigare kraftigt utbyggnad av framför allt tung industri, och en svagare efterfrågan till följd av en dämpning av bostadsbyggandet i Kina.

I euroområdet sjönk industri-PMI till 52,3 från 53,2, vilket var i linje med förväntningarna.

Utfallen skiljde sig dock åt mellan länderna, där Spaniens index steg klart mer än väntat och Tysklands en aning mer än väntat, medan Frankrikes index prickade förväntningarna och Italiens var en besvikelse, med en nedgång till fyramånaderslägsta.

Och som om det inte skulle räcka att industri-PMI sjönk så visade statistiken även att företagen sänkte sina priser på varor mer än de gjort på ett år, vilket belyser riskerna för deflation som får alarmet att ringa hos ECB.

Markit Economics noterade i sin rapport att pristrycket "fortsatt låg på nedsidan" och att produktionskostnaderna sjönk för femte månaden i rad. Dessutom rapporterade samtliga länder i undersökningen nedgångar, vilket var första gången detta har hänt på elva månader.

Storbritanniens industri-PMI steg dock överraskande i januari, men Daniel Vernazza på Unicredit skrev i en kommentar att den brittiska tillverkningssektorn inte plötsligt har studsat tillbaka utan produktionen kommer att vara fortsatt dämpat den närmaste tiden.

"Faktiskt så maskerar uppgången i huvudindex skilda rörelser i underkomponenterna i januari", skrev han.

På temat Storbritannien kom uppgifter om att framsteg har nåtts i samtalen i Storbritanniens omförhandling av sitt EU-medlemskap inför en folkomröstning. EU-kommissionen ville dock inte bekräfta att någon preliminär uppgörelse finns, eftersom övriga EU-länder ännu inte tagit del av ett förslag till uppgörelse om en nödbroms för Storbritanniens sociala förmåner för EU-medborgare.

Här hemma meddelade Silf/Swedbank att deras inköpschefsindex för den svenska industrisektorn sjönk till 55,5 i januari från 56,0 månaden före, väntat enligt SME Direkts prognosenkät var en marginell uppgång till 56,1 i januari.

Silf/Swedbank skrev i en kommentar att nedgången drevs av lägre indextal för orderingång och produktion, som dock låg kvar i tillväxtzonen med marginal.

"Industrikonjunkturen har inlett året positivt med en stadig tillväxttakt, stigande efterfrågan och optimistiska produktionsplaner. Mot detta ställs dock fallande rå- och insatsvarupriser", skrev Silf/Swedbank.

Amerikanska räntor steg något på eftermiddagen trots att ISM-index för industrin överraskade negativt. Index steg visserligen till 48,2 i januari från reviderade 48,0 i december, men förväntningarna låg på 48,4.

Nya order steg till 51,5, vilket var den starkaste nivån sedan i augusti, men sysselsättningen sjönk samtidigt till 45,9, den svagaste nivån sedan i juni 2009.

ISM:s Bradley Holcomb sade i en kommentar att uppgångar i delindexen för produktion och orderingång i januari var goda nyheter. Han påpekade dock att det är för tidigt att säga att det värsta är över, orderingången måste fortsätta stiga.

Annan statistik tidigare på eftermiddagen visade att de privata inkomsterna ökade med 0,3 procent i december, medan konsumtionen var oförändrad. Kärninflationen var stabil på 1,4 procent, exakt som väntat.

Bygginvesteringarna ökade 0,1 procent i december, mot förväntningar på +0,6 procent.

Vid svensk stängning noterades den amerikanska tioårsräntan 1 punkt ned till 1,94 procent, efter en nedgång efter vår stängning i fredags.

I kväll talar Federal Reserves vice-chef Stanley Fischer om den senaste utvecklingen i USA:s ekonomi och penningpolitik.

På valutamarknaden stärktes euron mot dollarn, till strax under 1:09 jämfört med 1:083 i fredags eftermiddag, och dollarn tappade även mot yenen till 120:92 (121:62).

Euron uppgavs ha fått stöd av ett uttalande från ECB-rådsledamoten Ewald Nowotny, som sade till reportrar i Budapest att marknaden inte ska förvänta sig alltför mycket valutadeprecierande penningpolitisk stimulans.

Kronan har på måndagen stärkts med 8 öre till 8:53 mot dollarn och med 4 öre till 9:29 mot euron.

Tyck till