ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Miljarduppgörelse får Nokia-aktien att falla

  • Foto: TT
Nokias uppgörelse med Samsung ser svagare ut än väntat, vilket får aktien att falla 10 procent.

"I marknadsförväntningarna var mer pengar inritade och nu kommer förväntningarna att sänkas", säger Nordeas analytiker Sami Sarkamies till Nyhetsbyrån Direkt.

Nokia anger inte exakt hur mycket pengar uppgörelsen med Samsung ger. Bolaget säger emellertid att intäkterna för Nokia Technologies (där patentverksamheten ingår) uppgick till omkring 800 miljoner euro, motsvarande 7,4 miljarder kronor, i årstakt i slutet av 2015, som en följd av Samsunguppgörelsen.

Enligt SME Direkt låg analytikernas snittförväntningar på Nokia Technologies intäkter för 2016 på drygt 900 miljoner euro och på drygt 1 miljard för 2017.

"Konsensus för Technologies intäkter ligger på 900 miljoner euro för i år, vi trodde på 840 miljoner euro. För nästa år ligger konsensus på 1 miljarder euro och för att nå dit behöver intäkterna stiga med 200 miljoner euro, vilket kräver rätt mycket", konstaterar Sami Sarkamies.

Är kursraset befogat?
"Det här var en stor trigger många har väntat på och den blev på den svaga sidan. Den stöder inte antagandena att Nokia ska kunna göra högre intäkter i sin patentportfölj än Ericsson", säger Sami Sarkamies.

För helåret 2015 uppger Nokia att Technologies intäkter nu väntas uppgå till omkring 1.020 miljoner euro, som en följd av Samsunguppgörelsen. Analytikernas snittförväntningar på Technologies intäkter under helåret 2015 låg på drygt 800 miljoner euro, enligt SME Direkt.

"Vi tycker att detta är positivt då ytterligare en osäkerhetsfaktor nu är borta, men samtidigt tror vi marknaden legat lite högre i sina förväntningar på avtalet", summerar Danske Bank i ett marknadsbrev.

Pusha ditt CV på flera jobbsidor med DI KarriärPush (Extern tjänst)

Tyck till