ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Megasvindlerier i Kina

  • Foto: TT
Polis i Kina har slagit till mot rekordstora bedrägerier riktade mot nära 1 miljon småsparare i en låneförmedlare för lån från person till person, P2P. Det uppger den statliga nyhetsbyrån Xinhua, skriver Financial Times.

Ett tjugotal personer sitter frihetsberövade.

Det handlar om 50 miljarder yuan, motsvarande 65 miljarder kronor. Upplägget liknar pyramidspel, lite som Berard Madoff och Charles Ponzi gjorde i USA. Men i själva verket påminner den kinesiska skandalen om turerna i konkursen i svenska låneförmedlaren Trustbuddy i oktober 2015.

I Kina har myndigheterna nu använt grävmaskiner för att återställa bokföringen i låneförmedlaren Ezubao med grundaren Ding Ning. Ezubao verkar likt Trustbuddy ha använt nya investerares pengar för att betala när gamla investerare velat dra sig ur. Klientmedelskonton ska matchas mot låntagare, men verkar i stället ha hanterats som Ezubaos egna pengar.

Uppemot en tredjedel av 3.800 P2P-förmedlare i Kina har finansiella svårigheter, rapporterar Financial Times. Det styrande kommunistpartiet har pekat ut "hejdlös" låneförmedling som ett hot mot stabiliteten i de finansiella systemen.

Jämför factoring och sänk kostnaderna för ditt företag! (Extern tjänst)