Annons

Kinaoro och oljetapp tynger i New York

Svag makrostatistik från Kina och ett lägre oljepris fick Wall Street att starta måndagshandeln i rött.

Strax efter klockan 16 noterades Dow Jones Industrial Average 0,6 procent ned till 16.364. S&P 500 backade 0,6 procent till noteringen 1.928. Tekniktunga Nasdaq Composite backade samtidigt 0,5 procent till 4.589.

Omkring 180 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 360 miljoner aktier omsatts.

Kinas officiella inköpschefsindex för såväl industrin som tjänstesektorn sjönk i januari till den lägsta nivån sedan 2012. Indexet har nu legat under 50-strecket sex månader i rad, vilket det aldrig tidigare gjort, inte ens under finanskrisen.

"Den svaga kinesiska makrodatan och oljetappet lägger ett lock på marknaden i dag. Jag förväntar mig en positiv start på den nya månaden, men marknaden är fortfarande skakig och februari kommer inte att bli lätt. Fokus ligger på Kina, olja och rapporter", sade Benno Galliker, handlare vid Luzerner Kantonalbank, till Bloomberg News.

Vid sidan av inkommande rapporter fick streamingbolaget Netflix en del uppmärksamhet. Enligt källor till Forbes uppges Apple vara intresserat av att köpa Netflix vars aktie steg drygt 2 procent. Enligt uppgifter har Apple under en tid haft planer på att ge sig in på området streamad tv.

Under veckan ska över 100 av bolagen inom S&P500-index skaka hand med verkligheten i form av rapportsläpp. På måndagen väntas siffror från bland annat Google och leksakstillverkaren Mattel. Tungviktaren Google var upp lätt i det trista börshumöret, medan den sistnämnda backade.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 2 punkter till 1,94 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?