ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Hårdare tag mot nya branscher

  • Foto: TT/Colorbox

Helt nya branscher ska omfattas av penningtvättslagen. Snart ska det också bli omöjligt att gömma sig bakom stiftelser och utländska bolag.

Spelbolag, värdetransportörer, pantbanker och förmedlare av lokaler ska i framtiden också omfattas av penningtvättslagen. Det föreslår den utredning som klarlagt hur svensk lag ska anpassas till EU:s fjärde penningtvättsdirektiv som ska motverka att det finansiella systemet används för penningtvätt och finansiering av terrorism.

”Det här får ganska stor påverkan på spelbolagen som kommer tvingas införa nya rutiner för att reda ut vem som spelar”, säger utredaren Kent Madstedt som på måndagen överlämnade sitt betänkande till finansmarknadsminister Per Bolund..

Även handlare som tar emot eller betalar ut minst 5.000 euro i kontanter, motsvarande knappt 50.000 kronor ska omfattas av penningtvättlagen. Tidigare har gränsen varit 15.000 euro. Det är en förändring som lär påverka bilhandlare och juvelerare.

”Men det finns bilhandlare som redan i dag säger att de inte tar emot kontanter”, påpekar Kent Madstedt.

Utredningen vill också se skärpta böter för överträdelser mot penningtvättlagen. Här ska det bli möjligt att döma ut böter motsvarande 10 procent av omsättningen, eller rikta in sig på ledande personer i företaget som kan få böta uppemot 5 miljoner euro.

Nytt är också att Bolagsverket ska samla in och upprätta ett offentligt register över alla huvudmän, de som äger mer än 25 procent av rösterna i ett bolag. Det ska göra det omöjligt för bolagsägare att gömma sig bakom anonyma bolag och stiftelser i skatteparadis.

”Det ska alltid gå att besvara frågan ’Vems förmögenhet kommer påverkas?”, säger utredaren Kent Madstedt.

Utredningens förslag ska nu ut på remiss. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) menar att åtgärderna är nödvändiga, även om flera innebär mer komplicerade regler för företag.

”Det här är ett viktigt område, vi måste arbeta med att förhindra finansiering av terrorism”, säger han.

Åtgärderna mot finansiering av terrorism är en del av det paket som regeringen presenterade i december i fjol tillsammans med de fyra borgerliga partierna. Andra delar är bland annat stopp för missbruk av svenska pass samt skärpt straff för terrorkrigsresor.

”Det här är en del av ett flera åtgärder, jag jobbar med finansieringen så får inrikesministern arbeta med de polisiära frågorna” säger Per Bolund.

Den blocköverskridande överenskommelsen kom i spåren av terrorattackerna i Paris och att Säpo höjt hotnivån till fyra på en femgradig skala, den högsta nivån hittills i Sverige.

Tyck till