ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fullt krig när startskottet avlossas i USA

DAVENPORT, IOWA. Ordkriget skruvas upp rejält timmarna innan primärvalskampanjen i USA drar i gång. Favoriterna Donald Trump och Hillary Clinton angriper båda sina partikamrater, som hoppas på en flygande start i en delstat som är känd för sina politiska överraskningar.

”Snälla, välj en vinnare den här gången. Jag kommer att segra.” 

Donald Trump var som vanligt slagkraftigt formulerad under upptakten till nomineringsmötet i Iowa, som går av stapeln under natten till tisdagen, svensk tid. Delstaten är först ut i den primärvalskampanj som ska kora var sin presidentkandidat för republikaner och demokrater. Den har också en historik av överraskningar. Men som Donald Trump antyder, så är det långt ifrån alltid som segraren i Iowa sedan går segrande ur presidentvalet. 

Däremot brukar nominergingsmötet skapa många förlorare, och valresultatet väntas följas av en rad uppgivna kampanjer. Förutom demokraten Martin O’Malley finns många problemtyngda kandidater i det republikanska startfältet. 

”Det är först klockan sju på måndagskvällen som Iowa-borna fattar sitt beslut”, säger Jeb Bush under ett kampanjmöte i Davenport, en småstad i delstatens sydöstra hörn.  

Bara ett mirakel kan rädda Jeb Bush, som hamnat i skuggan av kandidater utanför det politiska etablissemanget. Donald Trump leder i de flesta mätningar, tätt följd av den djupt kristna senatorn Ted Cruz.  

”Det borde i stället handla om vem som kan ta sig an Hillary Clinton”, invände Jeb Bush, som dock inte lyckats locka några större skaror under sina kampanjmöten i delstaten. 

En färsk opinionsundersökning under veckoslutet ger honom bara 2 procent av rösterna från troliga republikanska väljare. 

Bland de kandidater som faktiskt åtnjuter ett starkare väljarstöd, har ordkriget växlats upp rejält. 

”Ted Cruz är inte född på amerikansk mark. Det är ett problem”, säger Donald Trump om sin kristet präglade konkurrent Ted Cruz. 

Ted Cruz griper samtidigt varje tillfälle att puckla på Marco Rubio, som under ett kampanjmöte på söndagen valde han att bemöta sina kritiker med en klackspark. 

”Jag kommer att sänka deras skatter också”, säger han under ett framträdande på en skola, där han lyckades dra ned ett och annat gapskratt från publiken. 

Trots sin retoriska talang, halkar Marco Rubio efter i opinionsmätningar, med ett väljarstöd på 15 procent jämfört med Trump och Cruz, på 28 respektive 23 procent. 

Mellan demokraterna Bernie Sanders och Hillary Clinton är opinionsläget jämnare, och bara ett par procentenheter skiljer kandidaterna. Ordkriget är hårt även där, och Hillary Clinton blandar nu sina angrepp mot läkemedelsindustrin och inkomstklyftor med utfall mot sin partikamrat. 

”Jag är en progressiv person, som tycker om att få saker gjorda”, säger hon i en återkommande formulering som anspelar på att den radikalare Bernie Sanders saknar förmåga att uträtta verklig politisk förändring i Washington. 

Bernie Sanders kontrar med att Hillary Clinton röstade för USA:s invasion i Irak, och varvar sina angrepp med att påpeka att det var hon som började.  

”Jag är besviken över tonen i hennes kampanj”, säger Bernie Sanders under ett möte, med hänvisning till anklagelser om att han skulle vilja skära i amerikansk vård. 

”Montera ned? Jag har kämpat för allmän sjukvård i hela mitt liv”, dundrar Bernie Sanders. 

Iowaborna börjar rösta klockan sju på måndagskvällen, vilket i Sverige är vid 02 på tisdagens morgon. Omröstningen vid nomineringsmöten sker i grupp, och kan ta upp till två timmar.

Det krävande formatet, bidrar till ett lågt valdeltagande som främst lockar politiskt intresserade. Överraskningar och en dragning åt mer radikala kandidater är därför vanliga när valresultatet presenteras.

Pusha ditt CV på flera jobbsidor med DI KarriärPush (Extern tjänst) 

Tyck till