ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Donald Trump finansierar kampanjen ur egen ficka

  • Foto: Paul Vernon/TT

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump ligger efter sina rivaler med donationerna men har desto mer att plocka ur egen ficka. De stora donationsintäkterna finns istället hos demokraterna.

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump behöver inte anhängarnas donationer. Istället finansierar han sin kampanj själv. Enligt dokument som lämnats in till den amerikanska valmyndigheten drog Trumps kampanj in över 13 miljoner dollar eller 111 miljoner kronor under fjolårets sista kvartal.

Merparten kom genom ett lån från Donald Trump själv. Anhängarna donerade bara 22 miljoner kronor. Av det kom dessutom tre fjärdedelar i form av intäkter från försäljningen av saker som kepsar och t-shirtar med Trumps kampanjslogan, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Donationsmässigt är Trump en lättviktare bland de republikanska kandidaterna. Under samma period drog hans motståndare Ted Cruz, senator från delstaten Texas, in motsvarande 175 miljoner kronor i donationer. Marco Rubio, senator från Florida, kammade hem 121 miljoner kronor. Läkaren Ben Carson, som låg högt i opinionsundersökningarna under hösten men sedan fallit som en sten, drog in 193 miljoner kronor under det sista kvartalet.

Donald Trump har ändå ett ess i rockärmen. Affärsmannen spenderar en bra bit mindre än sina huvudrivaler och kan dessutom lägga kampanjens utgifter i sin egen ficka. Av de 59 miljoner kronor hans kampanj spenderade under fjolårets sista kvartal gick den största posten till Trumps eget privatjetbolag Tag Air, enligt Reuters. Som kontrast spenderade senatorerna Cruz och Rubio, de två kandidaterna som ligger närmast Trump i opinionsundersökningarna, 132 respektive 126 miljoner kronor under fjolårets sista kvartal.

De stora donationsintäkterna finns på den demokratiska sidan. Under fjolårets sista kvartal kammade den tidigare utrikesministern Hillary Clinton hem 324 miljoner kronor i donationer. Hennes huvudmotståndare, senatorn Bernie Sanders, var inte långt efter och fick in 287 miljoner kronor varav merparten kom från anhängare som donerade max 1.700 kronor vardera.

Donationerna är inte allt. Så kallade super PAC:s, organisationer som kan samla in och spendera hur mycket pengar de vill till stöd för en kandidat så länge de inte samarbetar med kampanjen, har en viktig roll i det finansiella spelet.

Organisationerna knutna till Hillary Clinton samlade in 480 miljoner kronor under 2015, enligt nyhetssajten Politico. Den fackstödda organisation som stödjer Bernie Sanders – trots att senatorn officiellt tagit avstånd från super PAC:s – drog in 19 miljoner kronor i fjol.

Tyck till