ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Dokument: Hedgefondens fader

  • Alfred Winslow Jones Foto: A.W. Jones Advisers
Hedgefonder är idag en självklar del av finansmarknaden och branschen förvaltar omkring 25.000 miljarder kronor. Och allting började med en 48-årig sociolog som skrev en artikel om ekonomiska prognoser.

Alfred Winslow Jones föddes i Melbourne, Australien, år 1900 och flyttade till USA när han var 4 år gammal. Efter att ha tagit examen från Harvard 1923 började han arbeta för det amerikanska utrikesdepartementet och var bland annat vicekonsul i Berlin på 30-talet.

Tillsammans med sin fru reste han 1936 runt i Spanien där han rapporterade om det spanska inbördeskriget innan de flyttade hem till USA. Alfred Winslow Jones vände nu åter till den akademiska banan och 1941 doktorerade han i sociologi för att sedan börja arbeta som redaktör på magasinet Fortune.

48 år gammal började Alfred Winslow Jones arbeta med en artikel om nya trender inom ekonomisk prognostisering för Fortune. Jones blev fascinerad av hur teknisk analys användes av prognosmakare men var inte övertygad om deras förmåga att förutspå marknadens rörelser.

Han började fundera på hur man kunde investera hela sitt kapital men samtidigt ha lägre exponering mot marknadens svängningar och formulerade en egen investeringsfilosofi. Ju mer han funderade på saken desto säkrare blev han på att han kunde klå de flesta professionella investerare.

Tillsammans med fyra vänner skrapade han 1949 ihop 100.000 dollar och grundade A.W. Jones & Co som anses vara världens första hedgefond. Fondens filosofi baserades på fyra grundprinciper som fortfarande går igen i de flesta moderna hedgefonder.

Till en början har vi avgiftsfrågan. Alfred Winslow Jones hämtade inspiration från de feniciska sjökaptenerna som hade för vana att ta 20 procent av vinsten efter framgångsrika resor. Jones applicerade samma belöningsstruktur vilket gav de anställda incitament att jobba hårdare samtidigt som deras riskvilja tyglades genom att de var tvungna att ha sitt egna kapital i fonden.  

Den andra principen var att undvika reglering. Fonden höll medvetet en låg profil och marknadsförde sig aldrig mot nya kunder annat än via rekommendationer.  

Att hålla en låg profil passade även väl till den tredje grundpelaren som var att blanka aktier för att minimera marknadsrisken för de långa positionerna. Att spekulera i en fallande aktiekurs var kontroversiellt och ansågs vid den här tiden nästan som oamerikanskt. Jones menade dock att det var ett effektivt sätt att dra ner risken i portföljen och det är även här själva ”headgen” ligger.

Då han på detta sätt skyddat sig mot marknadsrisken kände Alfred Winslow Jones att han kunde öka den aktiespecifika risken vilket ledde fram till den fjärde principen. Jones började nämligen använda sig av lånade pengar för att utöka sina långa positioner.

Investeringsstrategin skulle visa sig ytterst effektiv och mellan 1949-1968 levererade A.W. Jones & Co en ackumulerad avkastning på strax under 5.000 procent. Nu var det dock slut på anonymiteten och magasinet Fortune publicerade 1966 en stor artikel om Jones där hans fond för första gången fick epitetet hedgefond.

I spåren av artikeln blev hedgefonder det nya svarta och investerare som Michael Steinhardt och George Soros startade liknande verksamheter i slutet av 60-talet. Idag finns det drygt 10.000 hedgefonder som förvaltar omkring 24.800 miljarder kronor globalt.

Alfred Winslow Jones började mot slutet av sitt liv ägna mer tid åt välgörenhet och släppte 1984 helt kontrollen över fonden till sin svärson. Fonden stöptes nu om till en fond-i-fond struktur utan egna förvaltare och är fortfarande verksam idag. Alfred Winslow Jones avled 1989, 88 år gammal.

Källor: The Wall Street Journal, The New York Times, CFO, A.W. Jones.

Få bättre ränta på ditt sparande - jämför sparkonton (extern tjänst)

Tyck till