ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Centralbankschefen som vägrar röra räntan

  • Foto: Frank Augstein/TT

Mark Carney, chef för en brittiska centralbanken Bank of England, kan lyckas slå ett svårslaget rekord. Det kan bli så att han inte rör styrräntan under hela sin mandatperiod. Sveriges riksbankschef Stefan Ingves är dock betydligt mer aktiv.

Kanadensaren Mark Carney tillträdde som guvernör för Bank of England i juli 2013. Då hade styrräntan legat på 0,5 procent sedan mars 2009. Där har den även stannat under Mark Carneys mandatperiod, skriver Bloomberg.

Något sådant har inte skett sedan 1944 och 1949 då Thomas Catto var chef för Bank of England som valde att hålla räntan oförändrad under sin mandatperiod.

När Mark Carney tillträdde som chef för Bank of England sa han att han endast skulle stanna fem år vilket skulle betyda att han lämnar 2018. Till skillnad från kollegan och den amerikanska Fedchefen Janet Yellen har Mark Carney inte velat höja räntan, på grund av låg inflation och tillväxt samt den turbulens som förekommit på de finansiella marknaderna.

Den svenska riksbankschefen Stefan Ingves har förändrat Riksbankens viktigaste ränta, reporäntan, betydligt fler gånger än Mark Carney. Under den perioden som Mark Carney varit chef för Bank of England har Stefan Ingves sänkt reporäntan vid sex tillfällen.

Totalt har Stefan Ingves höjt eller sänkt reporäntan 34 gånger sedan han tillträdde 2006.

Tyck till