ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Byggbolag sågar nytt bostadsmål

  • TVIVLAR. ”Med de resurser som finns i dag är det inte realistiskt”, säger Johan Skoglund, vd på JM, om regeringens mål.

Hjulen i Byggsverige snurrar på högvarv – då vill politikerna öka takten i bostadsbyggandet med 40 procent.
I branschen är skepsisen stor till om det är möjligt. 

För ett par veckor sedan höjde regeringen kraftigt sina byggmål från 250.000 bostäder till 2020 till 700.000 nya bostäder till 2025, baserat på en prognos från Boverket. Samtidigt bjöd man in alliansen och Vänsterpartiet till samtal som inleddes i går, måndag.

Det handlar om byggvolymer som inte har varit aktuella sedan miljonprogrammets dagar, enligt Boverket.

”Tidigare har man fokuserat mycket på mindre byggprojekt såsom centralt belägna bostadsrätter, men nu måste det produceras mycket större volymer och till hushåll som inte är så resursstarka”, säger Bengt J Eriksson, analytiker på Boverket.

I år väntas antalet färdigställda bostäder landa på 47.500 efter många år av låg aktivitet. Hjulen går nu på högvarv.

”Med de produktionsresurser som finns i Sverige i dag är det inte realistiskt”, säger Johan Skoglund, vd på JM, om regeringens mål.

Även Peter Wågström, vd på NCC, är skeptisk. Han menar att de nära 50.000 bostäder som har startats i år ligger nära taket.

”Jag tror det är svårt att komma upp i de volymerna på kort tid om man inte gör något drastiskt med planprocessen.”

Oron för bristen på personal är stor i branschen.

”I storstadsområdena ser vi redan i dag att det börjar bli ont om duktiga betongarbetare, elektriker, rörmokare, fönsterleverantörer och dem som levererar betongelement”, säger Johan Skoglund.

Peter Wågström pekar på behovet av utbildningsplatser.

”Om vi ska ta steget upp till 70.000 bostäder per år så måste det tillföras resurser. Ska vi långsiktigt producera på en högre nivå behöver vi utbilda fler människor. Framför allt saknas det gymnasieingenjörer, men även hantverksutbildningar kommer att krävas.”

Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier, pekar särskilt på behovet av civilingenjörer och högskoleingenjörer.

”Vi har ett generationsskifte i byggbranschen. Vi behöver verkligen tillsammans med staten och kommunerna se till att vi får rätt antal utbildningsplatser.”

Balders vd Erik Selin upplever en brist på kompetens över hela linjen.

”Det är hela kedjan, all byggkompetens, från snickare och elektriker.”

Höga mål för bostadsbyggandet kan verka handlingskraftigt, men i själva verket kan det vara ett symptom på handlingsförlamning, påpekar Maria Pleiborn, rådgivare på analys- och teknikkonsultföretaget WSP.

”Om man skulle få igenom det här i stället för att använda det befintliga beståndet på ett bättre sätt är det ett ganska stort resursslöseri”, säger hon.

”Om man tar hänsyn till att vi utnyttjar beståndet så dåligt i dag har vi inte för lite bostäder”, säger Maria Pleiborn.

Men hur många nya bostäder som skulle frigöras genom förändrade flyttskatter är osäkert, menar Bengt J Eriksson.

”Ökad rörlighet genom att beståndet används bättre är säkert önskvärt, men det är inte rimligt att tro att det räcker för att lösa de enorma behov som finns.”

Ola Månsson varnar för att alla nya och planerade verktyg för att minska skuldtillväxten, som minskade ränteavdrag, amorteringskrav och skuldkvotstak är åtgärder som inte bara dämpar upplåningen utan också byggandet.

Jämför olika bolån - hitta bästa möjliga ränta! (Extern tjänst)

Tyck till