ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Alliansens bokrav på regeringen

  • Foto: TT

På måndagen hölls ett första möte om bostadspolitiken. Men partierna står långt ifrån varandra och de borgerliga kräver nu att regeringen väljer sida mellan alliansen och Vänsterpartiet.

Regeringen har kraftigt skruvat upp målet för bostadsbyggandet och på måndagen hölls ett första möte med alliansen och Vänsterpartiet.

”Det har varit bra samtal och det kändes som att alla var där i en konstruktiv anda”, säger finansminister Magdalena Andersson.

Mötet syftade i första hand till att lägga upp de olika förslag som partierna har på bordet och enas om hur processen framåt ska se ut.

”Vi kommer att fortsätta att ha ett antal möten under våren, så får vi se hur långt vi når fram”, säger Magdalena Andersson.

Vilka är de svåraste knäckfrågorna?

”Det kommer säkert att utkristallisera sig under de här diskussionernas gång. Många frågor har kommit upp och vi ska nu analysera dem vidare”, säger hon.

Partierna står långt ifrån varandra i flera centrala frågor, vilket alliansföreträdarna var nog med att påpeka när de kom ut från mötet. Det handlar bland annat om synen på statliga subventioner, skatter och hyresregleringar.

”Alliansen står för en för en färdriktning och Vänsterpartiet står för en annan. Då får regeringen bestämma sig åt vilket håll man vill gå”, säger Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.

Liberalerna är redo att diskutera en minskning av ränteavdraget, men bara om det vägs upp av andra skattelättnader.

”För mig är det helt centralt att det ska handla om skattesänkningar i andra änden, så att den som förlorar på ränteavdraget ska kunna få sänkt skatt på arbete”, säger Erik Ullenhag, ekonomiskpolitisk talesperson.

Centerpartiet kommer i förhandlingarna att driva på för en bredare skatteöversyn, i syfte att öka rörligheten på bostadsmarknaden.

”Vi behöver ta ordentliga steg för en bättre fungerande och mer modern bostadsmarknad”, säger Emil Källström, partiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Vänsterpartiets ingång i förhandlingarna är att det måste byggas fler hyresrätter som människor med lägre inkomster har råd att bo i. Kravet på marknadshyror, som flera av allianspartierna driver, är ett rött skynke för partiet.

”Att bygga dyrt, både bostadsrätter och hyresrätter, går alldeles utmärkt i dag. Problemet är att det inte byggs för normalinkomsttagare, det är där vi måste in med politiken”, säger Nooshi Dadgostar, partiets bostadspolitiska talesperson.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) ser det som en viktig framgång att regeringen nu har fått igång breda samtal om bostadspolitiken.

”Det är en scenförändring. Om man tittar ett år tillbaka hur diskussionen fördes då jämfört med i dag så är det en mycket öppnare situation”, säger han.

Jämför olika bolån - hitta bästa möjliga ränta! (Extern tjänst)

Tyck till