ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Aktivistfond flaggar upp i IFS

  • EQT grundades av Wallenberg-bolaget Investor. Här är Jacob Wallenberg. Foto: Anders Wiklund/TT

Aktivistfonden Elliott Capital Advisors har tagit en corner på 11,3 procent av aktierna i affärssystembolaget IFS som riskkapitalbolaget EQT lagt ett bud på.

På måndagen stod det klart att den amerikanska finansmannen Paul Singers aktivistfond Elliott Capital Advisors per den 29 januari äger drygt 2,8 miljoner aktier i IFS. Posten motsvarar 11,3 procent av kapitalet och 8,9 procent av rösterna. Detta innebär att fonden tagit en så kallad corner, ett innehav som överstiger 10 procent, i bolaget.

Riskkapitalbolaget EQT meddelade i november att de köpt 68 procent av rösterna och 63 procent av kapitalet i IFS från huvudägaren. Budet låg på 362,5 kronor per aktie och i samband med köpet lade EQT även ett så kallat budpliktsbud på resten av aktierna till samma pris.

Den 26 januari meddelade EQT att de sitter på ett innehav motsvarande 86,9 procent av rösterna och 83,2 procent av kapitalet i IFS efter en förlängd acceptperiod. I samband med detta förlängdes acceptperioden till den femte februari vilket uppgavs vara den slutgiltiga förlängningen. För att tvinga fram en tvångsinlösning krävs det att man äger över 90 procent av aktierna.

Elliott Capital gjorde en liknande manöver i nätverksvideoföretaget Axis där de tog en corner på strax över 10 procent i samband med Canons bud. Detta fick Canon att släppa budvillkoret om att få över 90 procent av kapitalet och de sitter nu på 85 procent av aktierna. Som en konsekvens av detta är Axis fortfarande noterat på Stockholmsbörsen men med mycket låg omsättning och små kursrörelser.

I samband med bolagsstämman 2015 tvingade Elliott Capital Advisors fram en minoritetsutdelning på 31 öre per aktie efter att Canon röstat emot en utdelning på 6 kronor per aktie. De använde sig även av sin corner för att rösta emot ansvarsfrihet för den avgående styrelsen och vd samt begärde att en minoritetsrevisor och en särskild granskningsman ska analysera förhållande mellan Canon och Axis.

Inför årets stämma har Axis styrelse inte föreslagit någon utdelning efter att Canon meddelat att de kommer rösta för att någon utdelning inte skall ske.

Dagens industri har sökt EQT för en kommentar.

Tyck till