ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Moderaterna kräver ny försvarsberedning

  • Anna Kinberg Batra. Foto: Claudio Bresciani/TT

Moderatledaren Anna Kinberg Batra begär att regeringen kallar in försvarsberedningen omgående.
Hon anser att det krävs ett helhetsgrepp på de nya säkerhetsutmaningar Sverige står inför.

Förvarsberedningen, där alla riksdagspartierna ingår, avslutade sitt uppdrag så sent som våren 2014. Den hade då tagit fram både en säkerhetspolitisk och en försvarspolitisk analys. Analyserna låg till grund för det försvarsbeslut riksdagen tog i somras.

Försvarsbeslutet är tänkt att gälla 2016-2020, ändå tycker Kinberg Batra att regeringen bör kalla in försvarsberedningen omgående.

"Skälet till det är att det finns säkerhetspolitiska utmaningar som behöver besvaras, det handlar dels om den internationella kampen mot terrorismen som ställer nya krav på Sverige, dels mer komplexa utmaningar, till exempel att civila och militära förmågor används parallellt", säger Moderatledaren till TT.

Kinberg Batra pekar bland annat även på den säkerhetspolitiska utvecklingen i Östersjöregionen och på Ukrainakrisen. Hon tycker också att försvarsberedningen bör analysera vilka utmaningar flyktingkrisen kan leda till för Sverige.

"Det är viktigt för det är en så pass stor kris som vi inte är igenom än, och den kan säkert leda till att vi behöver dra nya slutsatser, inte minst för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap", säger Kinberg Batra.

De nya utmaningarnas bredd och komplexitet gör att försvarsberedningens analyser inför nästa försvarsbeslut 2020 bör påbörjas redan nu, enligt Moderatledaren.

"Den nya analysen behöver göras nu och kommer den fram till slutsatser som behöver omsättas till handling före 2020 så måste vi naturligtvis titta på det", säger Kinberg.Batra.

Tyck till