ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Merkel backar upp tuffare flyktingpolitik

  • Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: Michael Sohn/TT

Förbundskansler Angela Merkel stöder hårdare utvisningsregler för flyktingar och migranter som döms för brott i Tyskland. Efter massövergreppet i Köln har allt fler röster höjts för tuffare åtgärder.

Under ett möte med ledande politiker i Merkels parti CDU antogs en motion för att underlätta utvisningsprocessen för asylsökande som begår brott i landet. Enligt nuvarande regler kan asylsökande endast utvisas om de dömts till minst tre års fängelse. Det vill Merkel ändra på.

Även de som döms till villkorliga straff ska vara skyldiga att lämna landet, anser förbundskanslern.

"Om en flykting inte följer reglerna, så måste det få konsekvenser. Det innebär att de kan förlora sitt uppehållstillstånd, oavsett om de får en villkorlig dom eller fängelse", sade Merkel efter mötet.

Enligt Merkel ligger en lagändring "inte bara i medborgarnas intresse, utan det är också av intresse för flyktingar här". Eventuella lagändringar måste dock diskuteras inom den styrande koalitionen.

Merkels relativt liberala flyktingpolitik har kritiserats efter massövergreppet i Köln på nyårsafton. Över hundra kvinnor har anmält att de utsattes för övergrepp och förövarna har av polis beskrivits som av "arabiskt eller nordafrikanskt ursprung". Bland de misstänkta som förhörts finns flera asylsökande.

Tyck till