ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Goldman Sachs spår fortsatt oljenedgång

  • Överutbudet av olja och oro kring spänningarna mellan oljeproducenterna Iran och Saudiarabien har fått priset på Nordsjöolja att falla rejält. Foto: AP

Oljan handlas på den lägsta nivån på tolv år, förstärkt av en negativ prisutveckling på motsvarande tio procent under gångna veckan.

Ny data som visade att antalet aktiva oljeriggar i USA är på nedgång fick heller inget genomslag som potentiell bromskloss, och nu börjar många bedömare förbereda sig för en resa under 30-dollarstrecket. Det skriver Wall Street Journal.

Överflödet av den svarta energiråvaran väntas med största sannolikhet förvärras under de kommande månaderna i samband med den säsongsmässiga lageruppbyggnaden.

Övriga faktorer som lär bistå med ytterligare press på nedsidan är Irans planer på att stegra upp produktionen ordentligt så fort sanktionerna lyfts bort. Situationen, som nästintill liknar en perfekt storm, gör att oljan har en lång väg till nedåt, anser Dean Rogers, analytiker på Kase & Co.

Även Goldman Sachs räknar med lägre oljepriser framöver. Investmentbanken, som tror att priset har potential att sjunka till 20 dollarnivån, säger i ett marknadsbrev att fler förluster behövs för att tvinga tillverkarna till att skära ned på leveranserna.

Först då kan balansen återställas i en marknad som för närvarande återspeglas av ett överflöd i kombination med svaga efterfrågeutsikter, anser Goldman Sachs.

Tyck till