ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 16 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

USA-börser: Luften gick ur uppgången

Wall Street lyckades inte försvara sina initiala uppgångar i fredagshandeln som stängde i rött. En stark jobbrapport gav kortvarig lycka samtidigt som oron över de senaste dagarnas börs- och valutatapp i Kina tog överhanden.

Vid stängning hade Dow Jones sjunkit med 1 procent till nivån 16.343, medan Nasdaq var 1 procent lägre vid 4.643. S&P 500 backade 1,1 procent till 1.921. Veckan är den svagaste på fyra år enligt Bloomberg News och sedan Fed höjde räntan i december är S&P500 ned cirka 8 procent.

Omkring 920 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 2.200 miljoner på Nasdaq.

"Vi befinner oss fortfarande i en 'risk-av miljö'. Jag tror att varje uppstuds blir kortvarig tills att den ekonomiska tillväxten förbättras. Jag tror inte att det är rätt tillfälle att köpa aktier", sa Mark Spellman, fondförvaltare vid Alpine Funds i New York, till Bloomberg.

Antalet sysselsatta i USA ökade med 292.000 personer i december, mer än väntade 200.000. RDQ Economics skrev att det milda vädret har gett stöd åt jobbökningen, vilket inte minst setts i byggsektorn. Trots den robusta datan lyckades inte börsen stiga. Marknaden valde i stället att fokusera på Kina vars börs under veckan sjunkit betydligt, samtidigt som landets valuta tappat vilket gett konjunkturoro.

På aktiefronten var finans sämst presterande sektor inom det breda S&P500-index, där bland annat JP Morgan stängde vid minus 2 procent. Nästa vecka inleds rapportsäsongen där bland annat just JP Morgan ska öppna böckerna för fjärde kvartalet, aktien är ned 10 procent på en vecka.

Ännu sämre gick det för Gap som avslutade 14 procent lägre sedan det redovisat en större försäljningsminskning än väntat i december. Tidigare stjärnan "Old Navy" var en av de stora besvikelserna på enhetsnivå.

Svagt gick också Maxim Integrated Products som stängde drygt 5 procent lägre. Enligt obekräftade mediauppgifter har inte Texas Instrument lyckats nå en överenskommelse med den mindre konkurrenten gällande ett uppköp.

Vid sidan av oron kring Kina börjar investerare på allvar blicka mot den stundande rapportsäsongen där fjärde kvartalet ska summeras. Enligt Bloomberg News väntas vinsterna bland bolagen inom S&P500 ha sjunkit med 6,7 procent under kvartalet.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var 3 punkter ned till 2,11 procent.

Tyck till