ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Unga värderar jobb framför lön

  • Foto: Colourbox

De som är födda i början av åttiotalet och mitten av nittiotalet blir en allt större del av Sveriges arbetskraft. En ny studie visar att de har höga krav på chefen och värderar jobbet framför lönen. 

Y-generationen, de som är födda mellan början av åttiotalet och mitten av nittiotalet, ställer stora krav på chefen, skriver Yle. Generationen tycker, i högre utsträckning än äldre generationer, att chefen ska förtjäna sitt förtroende, enligt en doktorsavhandling från Vasa universitet.

"Förmannen får inte längre respekt endast utgående från sin ställning. Respekten måste förtjänas", säger Susanna Kultalahti, som har skrivit avhandlingen, till Yle.

Y-generationen värderar det sociala livet och ställer krav på att chefen är närvarande och lyssnar. Chefen ska hjälpa till och få arbetstagaren att utvecklas, enligt studien. Susanna Kultalahti liknar chefsrollen vid en personlig tränare.

Majoriteten av alla arbetstagare från Y-generationen befinner sig på en osäker arbetsmarknad och som en reaktion på det har de lärt sig att värdera kvalitet och innehåll i sitt arbete, enligt studien. Generationen vill inte stagnera utan värderar förändringar av arbetsuppgifter. 

Studien visar även att Y-generationen värderar ett meningsfullt jobb framför lön.

"I den mån som lönen lyftes upp handlade det om att lönen ska vara rättvis och motsvara utbildningsnivån. Utöver det svarade man att lönen inte har så stor betydelse, det är annat som är viktigare", säger Susanna Kultalahti.

Samtidigt som jobbet ska vara meningsfullt ska det inte inkräkta på fritiden. Y-generationen värderar ledig tid och vill inte att arbetet ska ta för mycket tid och energi. En tydlig utmaning för chefen är att ge meningsfulla utmaningar som inte påverkar privatlivet. 

På Yles fråga om Y-generationen är självisk svarar Susanna Kultalahti att det är det som sägs om den, men att hennes material ger en bild av en relativt ödmjuk och rädd grupp som är på väg ut i arbetslivet.

"De som har jobbat en tid önskar att arbetslivet skulle vara flexibelt och att privatlivet skulle beaktas bättre", säger hon.

Susanna Kultalahtis råd till företag är att lyssna och förstå vikten av att ge respons.

Ny karriär? Regga ditt CV på flera jobbsajter samtidigt! (Extern tjänst)

Tyck till