ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Tysk kyla mot danska id-kontroller

Den danska regeringen ska inte räkna med tysk hjälp om den vill införa id-kontroller på tåg och bussar på väg mot Danmark.

Redan i december skrev den danske transportministern Hans Christian Schmidt till både den tyska förbundsregeringen och delstatsregeringen i Schleswig-Holstein för att försäkra sig om att tyska tågoperatören Deutsche Bahn (DB) tänker samarbeta med danska motsvarigheten DSB om passagerarnas id-handlingar ska börja kontrolleras innan de åker över den tysk-danska gränsen.

Men enligt danska Jyllands-Posten är responsen mycket kylig.

Vi har massiva betänkligheter mot detta instrument, och vi kan inte se något behov av en sådan åtgärd, säger en talesperson för delstatsregeringen, som även uppger att det ska vara förbundsregeringens ståndpunkt.

Den danska regeringen införde gränskontroller på gränsen mot Tyskland i samband med att Sverige den 4 januari införde id-kontroller på buss och tåg över Öresundsbron, kontroller som genomförs på Kastrup före inresa till Sverige.

Men än så länge har Danmark inte infört transportöransvar, vilket innebär att buss-, tåg- och färjebolag kan få betala höga böter om de släpper igenom passagerare utan giltiga id-handlingar.

Det som försvårar ytterligare för den danska regeringen, om den skulle vilja införa transportöransvar, är att varken DB eller bussbolaget Aktiv Bus vill genomföra id-kontrollerna.

I den danske transportministerns brev till den tyska regeringen står det, enligt Jyllands-Posten, att "det står klart att DSB inte kan genomföra de nödvändiga kontrollerna av passagerarna i Tyskland utan samtycke från DB".

Tyck till