ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Stockholmsbörsen: Ny stängning i rött

Stockholmsbörsen avslutade även fredagen negativt efter att spenderat den mesta tiden över nollstrecket. Teleoperatörer och telekommunikation hamnade på fredagens pluskonto medan veckan dominerats av oro för Kina.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade 0,6 procent lägre till noteringen 1.349, en nedgång med närmare 7 procent under veckan, från fjolårets slutnotering på 1.447. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde drygt 16 miljarder kronor.

Fredagens nedgång följde på flera dagar av minus i spåren av globala indextapp där oron för tillståndet i den kinesiska ekonomin satt tonen. De kinesiska börserna, som fortfarande ligger rejält på minus sett till utvecklingen sedan årsskiftet, letade sig emellertid upp på fredagen.

På makrofronten visade sig den amerikanska decembersiffran för sysselsättning vara klart starkare än väntat. För november och oktober höjdes också sysselsättningssiffrorna.

"Fredagen har i allt väsentligt präglats av utvecklingen på de kinesiska marknaderna samt sysselsättningsdata från USA. Trots att båda dessa faktorer utföll positivt ligger oron för tillväxten kvar, vilket fortsätter att hålla tillbaka många cykliska aktier. Samtidigt har nedgången sedan årets början medfört att vissa aktier börjar se riktigt lågt värderade ut, något som kan börja locka till fyndköp under de närmaste veckorna", kommenterade Lars Söderfjell, aktiestrateg på Swedbank, för Nyhetsbyrån Direkt.

I Stockholm hamnade råvarurelaterat på botten. Boliden och SSAB var ned 3 respektive 4 procent. Lundin Petroleum, sjönk drygt 5 procent. JP Morgan har sänkt oljebolaget till neutral från tidigare övervikt och Handelsbanken har dragit ned oljeaktien till minska från köp. Ett fallande oljepris tyngde likaså. Oljepriskänsliga Enquest var ned närmare 6 procent.

Fingerprint hade en ny svag dag som OMXS30-medlem med nästan 6 procents nedgång till 474 kronor, aktien har därmed tappat 20 procent sedan den lades till i indexet vid årsskiftet.

Securitas backade drygt 2 procent till 119 kronor. Nomura har inlett bevakning med rekommendationen minska och riktkursen 116 kronor.

Telia Sonera steg 1,4 procent. UBS har höjt aktien till neutral, från tidigare sälj. Santander höjde i sin tur rekommendation till behåll för Telia-aktien.

UBS har även höjt rekommendationen för Volvo till köp från neutral. Volvoaktien noterades dock 0,3 procent lägre. JP Morgan sänkte sin rekommendation för Volvo-aktien till undervikt.

Swedish Match fortsatte emellertid upp, drygt 1 procent. Snusjätten har höjt priset för bland annat lågprissnus enligt vad bolaget uppgav till Direkt.

Nokia klättrade 2,5 procent. Både Barclays och Credit Suisse pekar ut Nokia som ett förstahandsval, bland europeiska teknikbolag inför 2016.

I telekomsektorn steg även Ericsson närmare 1 procent.

Teknikbolaget Raybased gjorde sin första dag som noterad på Aktietorget. Handeln var mycket livlig och aktien flerdubblades i värde då den stängde på 23 kronor, jämfört med teckningskursen på 5:60 kronor.