ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Stark jobbsiffra från USA

  • Foto: Colorbox

NEW YORK. Efter några skakiga börsdagar bjuder USA:s arbetsmarknad på ett styrketecken. Årets första jobbsiffra visar en överraskande stark jobbtillväxt under december, och summerar ett starkt 2015.
Både Wall Street och dollarn stärktes på beskedet, som kan centralbanken Fed ett mandat att fortsätta höja räntan.

De 292.000 nya jobb som tillkom i förra månaden ska jämföras med expertkårens prognos på 200.000 jobb, samt med siffran 252.000 för föregående månad, alltså november. Efter korrigeringar av tidigare statistik, summerar 2015 2,65 miljoner nya arbetstillfällen i USA.

”Ännu en stabil rapport förstärker budskapet från andra mätningar av den ekonomiska aktiviteten: det finns ingen amerikansk recession i antågande”, slår Nordea fast i en glatt betonat kommentar till statistiken. 

”Det är ytterligare bevis på att en svag tillverkande sektor och oljebranschens svaghet inte är tillräckligt för att pressa ned hela ekonomin”, noterar analysfirman Pantheon Macro.  

Arbetslöshets-siffran, som samlas in med en annan metodik, ligger stilla på 5 procent. Ett bredare mått, som tar med ofrivilligt deltidsanställda och uppgivna arbetssökande, ligger kvar på 9,9 procent. 

Beskedet togs emot väl av Wall Street, med stigande terminsmarknad inför aktiemarknadens på fredagens morgon. Både Dow Jones-index och S&P 500 pekade uppåt med ungefär 1 procent inför öppningen. 

Dollarns stärktes samtidigt, något som går hand i hand med spekulationer om att stark makroekonomisk statistik som denna kan översättas i flera eller snabbare höjningar av den amerikanska styrräntan. 

”Statistiken stöder tydligt en räntehöjning ifrån Fed i mars”, skriver skriver Capital Economics.

Det saknas inte skavanker:

”En meningsfull ökning i lönetillväxten är fortfarande en saknad del i återhämtningens pussel”, fortsätter analysföretaget, som dock hoppas på att sådan ökningar ska infinna sig snart. 

Sjunkande aptit på råvaror återspeglas i jobbrapporten av att antal anställda inom gruvnäringen minskat med 15,1 procent jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan. Nya arbetstillfällen i USA tillkommer i första hand istället ifrån tjänstesektorn.

”Med oljepriser nära 30 dollar just nu, så kan inte den typen av förbättringar på arbetsmarknaden garantera en räntehöjning i mars, men vi tror att det är den troligaste utkomsten”, skriver Capital Economics. 

Sök jobb via flera sajter samtidigt med DI KarriärPush (Extern tjänst)

Tyck till