ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

SBAB: Färre väljer rörlig ränta

Andelen bolånetagare hos SBAB som valde den kortaste räntebindningstiden, tre månader, minskade något under december men fortsätter att vara mycket hög. Andelen sjönk till 82 procent, mot 83 procent föregående månad, en nedgång för den andra månaden i rad.

Det framgår av SBAB Banks månadsstatistik över nyutlåningen till privatkunder.

"Möjligen är det så att bolånetagarna i ökad utsträckning räknar med att boräntorna inte kommer att fortsätta sjunka och så smått börjar förbereda sig på att ränteläget på lite sikt kan gå upp. Men de är fortfarande rejält blottade för en ränteuppgång", säger SBAB:s chefsekonom Tor Borg.

Andelen som valde räntebindningstider på mellan 1 och 4 år ökade från 16 till 17 procent under december medan andelen som valde räntebindningstider på 5 år och längre var oförändrad på 1 procent.

Under december valdes tremånadersräntan för 91 procent av de villkorsändrade bolånen, något lägre än tidigare månader men väl över det historiska genomsnittet på 84 procent.

"Andelen som väljer rörlig boränta verkar ha slutat öka. Men den ligger kvar på höga nivåer och det återstår att se om vi får se en ökad benägenhet att välja längre räntebindningstider framöver", säger Tor Borg., säger Tor Borg.

Tyck till