ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Saudiska oljejätten kan bli världens mest värdefulla bolag

  • Kronprins Mohammad bin Salman. Foto: TT

På torsdagen släppte den saudiska kronprinsen Mohammad bin Salman en bomb: det finns planer på att börsnotera den statliga oljejätten Saudi Aramco. Om så skulle ske blir det troligen ett av världens största och mest värdefulla bolag.

På torsdagen publicerade tidskriften The Economist en intervju med den saudiske kronprinsen Mohammad bin Salman. Han bekräftade för The Economist att man överväger att börsnotera Saudi Aramco. På fredagen gick Saudi Aramco själva ut med ett pressmeddelande där man meddelade att man undersökte möjligheterna till en notering.

Saudi Aramco är världens största oljebolag med reserver på drygt 260 miljarder fat olja och en daglig produktion på 10 miljoner fat olja. Om bolaget skulle noteras skulle värdet räknas i tusentals miljarder kronor.

För närvarande är Apple världens mest värdefulla bolag med ett börsvärde på strax över 5.000 miljarder kronor. Bloomberg uppskattar att Saudi Aramco skulle vara värt 21.000 miljarder kronor. Då använder man också en försiktig värdering där värdet på oljereserverna beräknas med låga priset 10 dollar per fat.

”Det är omöjligt att göra en korrekt värdering av Saudi Aramco då flera nyckelsiffror saknas. Den exakta storleken på bolagets oljereserver är till exempel inte känd då det betraktas som en statshemlighet av Saudiarabien”, säger Martin Jansson, råvarustrateg på Handelsbanken.

Investerare är också ofta skeptiska till statliga bolag från diktarurer eller länder med hög politisk risk. Ryska oljebolaget Rosneft, där ryska staten äger majoriteten av aktierna, producerar drygt fem miljoner fat olja per dag och har ett marknadsvärde på drygt 306 miljarder kronor. Som jämförelse producerar olje- och gasbolaget Exxon Mobil strax över fyra miljoner fat olja per dag men har ett marknadsvärde på hela 2.700 miljarder kronor.

”Det är en högre risk att investera i bolag som Rosneft och Saudi Aramco. I värsta fall riskerar man att bli av med alla sina pengar, vilket också har skett”, säger Martin Jansson.

Om Saudi Aramco noterades skulle bolaget sannolikt kvala in som en av de största börsnoteringarna i historien. För närvarande är kinesiska Alibaba den största noteringen som genomförts då aktier till ett värde av 25 miljarder dollar, motsvarande drygt 213 miljarder kronor, såldes.

Men enligt Martin Jansson är det inte en eventuell notering av Saudi Aramco som är det intressanta med Mohammad bin Salmans uttalande.

”Det intressanta är att Saudiarabien förbereder sig för att oljepriset fortsatt kommer att vara lågt”, säger han.

Sedan juni 2014 har oljepriset sjunkit med över 70 procent och Brentoljan, råolja av Nordsjökvalitet, närmar sig nu 30 dollar per fat.

”Saudiarabien har den senaste tiden genomfört en rad åtgärder för att minska utgifterna och öka intäkterna, som att till exempel kapa bränslesubventioner för befolkningen.”

Flera bedömare, däribland Saudiarabiens regering, har förutspått att oljepriset ska vända uppåt mot 60 dollar under 2016.

”Men att sälja aktier i Saudi Aramco tyder på att de förbereder sig på ett fortsatt lågt oljepris”, säger Martin Jansson.

Saudiarabien är arkitekten bakom oljekartellen Opecs strategi att inte minska oljeproduktionen för att på så sätt höja oljepriset. I stället satsar Saudiarabien på att öka sin produktion för att kompensera för det låga priset och behålla sina marknadsandelar.

Tyck till