ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Samma läge som vid it-bubblan

  • Foto: Ahn Young-joon / TT

Den senaste tiden har insiderförsäljningarna blivit fler. Nu har kombinationen av en längre börsuppgång och insiderförsäljningar i en omfattning som senast uppstod under it-bubblan blivit verklighet, visar insiderkrönikan.

Den senaste månaden har bolagens insynspersoner varit negativa - drygt 53 procent av deras affärer den egna aktien under december var försäljningar. Enskilda månader där insiderförsäljningarna är i majoritet är ganska ovanligt. Under de senaste 20 årsperioden är ”sälj”-månaderna 33 till antalet vilket innebär att insidersälj bara är i majoritet var sjunde månad.

Men det är det inte bara december som har varit en ”insidersälj”-månad. Nej, det gäller även för de två föregående månaderna. Det behöver kanske inte sägas att tre säljmånader i följd är mycket ovanligt. Senast det skedde var december 1999 – februari 2000 – då på toppen av it-bubblan.

Det ovanliga mönstret är inga goda nyheter för Stockholmsbörsen, särskilt inte efter flera år av stigande börskurser. Och därför förväntar jag mig inte heller att börsåret 2016 kommer att bli någon höjdare.

När börskurserna sjunker framöver är det naturligt att säljmånader byts mot köpmånader. Ta det då för det tecken det är – insiders köper ofta kraftigt i negativa marknadsklimat. Som alltid tycker jag att du ska vara vaksam på de bolag där försäljningarna är som mest omfattande och istället välja bolag där flera insynspersoner ökar sitt ägande rejält.

Med ett negativt insiderkollektiv som indikerar en bredare börsnedgång blir det ännu viktigare att analysera insynshandeln i de enskilda bolagen. Det är inte särskilt många bolag just nu där insiders agerar positivt men ett är fastighetsbolaget NP3 där flera insynspersoner har ökat sina innehav de senast veckorna.

Bolagets största ägare, Lars Bäckvall, har via sina två bolag Norrlandspojkarna AB och Poularde AB köpt sammanlagt 96.900 respektive 100.000 aktier i NP3 den 9 och 15 december. Totalt äger han efter affärerna 9,6 miljoner aktier via tre olika bolag. Köpen motsvarar således drygt 2 procent av hans tidigare ägande. Även styrelseledamoten Per-Olof Jämtberg köpte 20.000 aktier via ett av sina bolag den 15 december. Efter affären äger han 77.000 aktier privat och 87.040 aktier via sina två konsultbolag. Jag gillar också att bolagets vd, Andreas Nelvig, har ett ordentligt ägande; 173.100 aktier. NP3 är ingen klockren köpkandidat. Den ljumna insynshandeln fångar dock mitt intresse.

I mjukvaruleverantören I.A.R Systems Group ser jag däremot en negativ signal. Styrelseledamoten Peter Larsson har via sitt bolag Herculaneum Holdings AB sålt 125 000 aktier den 16 december. Det är en rejäl minskning av hans tidigare ägande och efter affären har han 83.131 aktier kvar. Samma dag sålde även it-fonden Monterro där Peter Larsson sitter som ordförande, 128.000 aktier i bolaget. Efter affären har Monterro bara 459 aktier kvar.

Aktien har varit en fenomenal placering under de senaste åren. När nu Larsson gör en rejäl försäljning samtidigt som Monterro gör en exit ur aktien kan jag inte se det som annat än en negativ signal. Särskilt då som försäljningarna sker på praktiskt taget aktiens historiska högstanotering.

Jag noterar också en försäljning i 2015 års börsraket nummer ett – fingersensorframgången Fingerprint Cards. Denna gång är det bolagets teknikchef Pontus Jägemalm som säljer. I en försäljning som bör ha inbringat 47 miljoner kronor sålde han 80.000 aktier den 30 december. Efter affären äger han 313.025 aktier i bolaget.

Sedan den 6 november har bolagets insynspersoner sålt sammanlagt 468.714 aktier. I tidigare krönikor har jag förväntat mig att det kommer ytterligare försäljningar. Den uppfattningen har jag fortfarande.

Inga köp- eller säljtips gavs för sex månader sedan.

Börsåret har inletts med ordentligt sjunkande kurser och i sådana lägen är det viktigt att snegla på insynshandeln. Mot bakgrund av det nu rådande negativa insidersentimentet blir de kommande månaderna såväl på börsen som i insynshandeln högintressant att följa.

 

Erik Lidén är ekonomie doktor samt vd och grundare av fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Som anställd på Insiderfonder får han enligt fondbolagens egna regelverk inte handla i aktier privat och saknar därför ägande i de börsnoterade bolag han här skriver om. Skribenten har dock insyn i de placeringar som fondbolagets fonder gör. Fondernas ägande i de aktier som omnämns i artikeln:

NP3:                                                           ägande saknas
I.A.R. Systems Group:                                ägande saknas
Fingerprint Cards:                                        ägande saknas

Tyck till