ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Riksbankschefen: "påtagligt besviken" över inflationen

  • Cecilia Skingsley. Foto: TT
Senhöstens inflationsmiss rörde upp känslor på Riksbankens senaste räntemöte. Flera ledamöter såg flera skäl att sänka räntan ytterligare.

Sedan Riksbankens räntemöte dagen efter Lucia inte mycket gått Riksbankens väg. Kronan har stärkts med omkring 1 procent och oljepriset fallit med 10 procent – två kurvor som motverkar Riksbankens kamp för stigande inflation.

Riksbankschefen Stefan Ingves har sedan dess också hunnit rulla fram till fullt skjutklara valutainterventioner. Den kontroversiella åtgärden för att försvaga kronan, och på så sätt jaga högre inflation, är nu bara ett knapptryck bort.

Av protokollet från den 14 december, då direktionen beslutade att inte röra vare sig räntan, räntebanan eller stödköpsprogrammet trots en ny nedrevidering av inflationsutsikterna, framgår att en bräcklig inflationsuppgång och stark kronkurs oroade samtliga av direktionens sex ledamöter.

Vice riksbankscheferna Per Jansson och Cecilia Skingsley underströk enligt protokollet att det fanns visst fog för att sänka räntan ytterligare, men valde att sluta upp bakom beslutet om oförändrad ränta.

Per Jansson sa sig vara ”påtagligt besviken” över att inflationstrycket i november var markant lägre än vad Riksbanken räknat med. Utfallet blev knappt 1 procent enligt måttet KPIF, jämfört med Riksbankens prognos om 1,2 procent.

Per Jansson var till och med orolig för om novemberstatistiken ”rent av kan vara ett tecken på att hela inflationsuppgången, som pågått sedan våren 2014, nu är i fara”, enligt protokollet.  

Att inflationsuppgången hittills drivits av stigande importpriser samt att oljepriset visat sig falla på nytt, ”skapar frågetecken kring hur robust inflationsuppgången egentligen är”, enligt Per Jansson.

Samtidigt höll han med Stefan Ingves att de underliggande förutsättningarna för stigande svensk inflation finns på plats, i form av stark tillväxt på bred front.

Stefan Ingves betonade samtidigt att kronan riskerar att stärkas snabbare och tidigare än Riksbankens prognos, och att Riksbanken måste vara beredd att ”vidta interventioner på valutamarknaden närhelst vi bedömer det behövs”, för att hålla inflationen i stigande trend mot målet 2 procent.

Funderar du på ett privatlån? Jämför låneräntor! (Extern tjänst)

Tyck till