ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rekordmånga mäklare anmäls för lockpriser

  • Foto: TT

Rekordmånga fastighetsmäklare anmäldes för lockpriser förra året. Det skriver Fastighetsmäklarinspektionen i ett pressutskick.

Dagens industri rapporterade i ett stort antal artiklar förra året om de ökade lockpriserna och hur branschen misslyckats med att komma till rätta med problemen.

Fastighetsmäklarinspektionens genomgång visar att antalet anmälningar ökade kraftigt i fjol.

”Synpunkter på priset i marknadsföringen (s.k. lockpriser) är nu den absolut vanligaste orsaken till att en fastighetsmäklare blir anmäld”, skriver Eva Westberg, chef för Fastighetsmäklarinspektionen i ett pressutskick.

Den näst vanligaste orsaken till att mäklare anmäls är missnöje med budgivningsprocessen.

”Sammantaget har dessa två områden nämnts i drygt hälften av alla anmälningar”, skriver Eva Westberg.

Under 2016 kommer Fastighetsmäklarinspektionen att inleda ett tematiskt tillsynsprojekt om priset i fastighetsmäklarnas marknadsföring.

Med lockpris menas att utgångspriset ligger väsentligt under det bedömda marknadsvärdet på bostaden eller väsentligt under det pris som säljaren är beredd att acceptera.

”I enlighet med tidigare domar från förvaltningsdomstolar strider det mot god fastighetsmäklarsed om en fastighetsmäklare systematiskt använder sig av lockpriser i marknadsföringen”, står det i pressmeddelandet.

Förra året fanns totalt 6.833 registrerade fastighetsmäklare i Sverige. Antalet anmälningar uppgick enligt Fastighetsmäklarinspektionen till 378.

Jämför bolån - hitta bästa möjliga bolåneränta! (Extern tjänst)

Tyck till