ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nu ska passet flytta in i telefonen

  • Foto: Colourbox

En österrikisk passtillverkare vill göra sig av med vanliga fysiska pass. Istället ska det räcka med att sträcka fram telefonen vid passkontrollen, rapporterar Bloomberg.

Det är det österrikiska bolaget Oesterreichische Staatsdruckerei Holding, Oesd, som vill eliminera gamla fysiska pass. Bolaget har existerat i 200 år, först som landets statligt kontrollerade tryckeri och senare i privat regi.

Den österrikiska lösningen kräver att användaren laddar ner en app till sin telefon. Därefter krävs att passkontrollanten har en annan app med tillgång till ett register. Informationen skickas från resenärens telefon till passkontrollanten över nätet och inga användaruppgifter lagras permanent.

”Det är ingen raketforskning bakom det grundläggande konceptet”, säger Lukas Praml, direktör för innovation på Oesd, till nyhetsbyrån Bloomberg. ”Säkerhet är såklart det centrala problemet men alltihop är användbart.”

Redan i dag finns lösningar för att förflytta id-kort till mobiltelefoner men de kräver oftast två olika appar, en för att replikera id-kortet och en för att kunna ta sig igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen.

Mobilburna pass kan komma att introduceras snabbare i tillväxtmarknader, där regelverken kring id-handlingar inte alltid är lika komplicerade och svåra att byta ut, skriver Bloomberg.

Vilket mobilabonnemang passar dig bäst? Jämför här! (extern tjänst)

Tyck till