ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

M och KD stöder krav på krismöte om kärnkraften

Moderaterna och Kristdemokraterna backar upp Liberalernas krav på ett snabbt krismöte om kärnkraften. Men energimister Ibrahim Baylan (S) lägger locket på.

Di kunde tidigare på fredagen berätta om Liberalernas krav på ett snabbt krismöte om kärnkraften.

Detta efter att Vattenfall varnat för en nedsläckning av hela den svenska kärnkraften, på grund av effektskatten och de låga elpriserna.

Liberalernas krav backas upp av Moderaterna, som känner en stor oro efter Vattenfalls besked.

”Nu är det jäklar upp till bevis för Stefan Löfven”, säger Lars Hjälmered, partiets energipolitiska talesperson.

”Vattenfall sträcker ut handen och säger att de politiska ledarna måste agera, annars är kärnkraften rökt”, fortsätter han.

Även Kristdemokraterna vill ha ett snabbt möte för att diskutera kärnkraften och hela upplägget av energikommissionen.

”Vårt första möte i år är inplanerat till den 4 februari, vilket är för sent med tanke på det läge som uppstått. Vi borde ha ett extrainsatt möte”, säger KD:s energipolitiska talesperson Penilla Gunther.

Ibrahim Baylan (S), som leder regeringens energikommission, har tidigare öppnat för en diskussion om effektskatten men vill inte kommentera Liberalernas utspel. Det vill inte heller näringsminister Mikael Damberg (S), som hänvisar till Ibrahim Baylan.

”Det är viktigt att de partier som sagt att de är seriösa i energipolitiken ser till att man använder tiden i energikommissionen väl och löser de frågor som behöver lösas”, säger näringsministern.

Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin hänvisar till en tidigare uppgörelse mellan S och MP.

”Miljöpartiet och Socialdemokraterna har enats redan i regeringsöverenskommelsen om att kärnkraften ska betala mer av sina samhällsekonomiska kostnader”, säger hon.

Vad innebär det?
”Det innebär en tydlig insikt om att kärnkraften är subventionerad och inte betalar sina samhällsekonomiska kostnader i dag och en ambition att justera det. Effektskatten är ett sätt att kompensera för att kärnkraftsindustrin inte betalar sin egen försäkring i dag”, säger Lise Nordin.

Moderaternas Lars Hjälmered anser att bollen nu ligger hos Stefan Löfven, som måste vidta de åtgärder som krävs för att trygga den framtida energiförsörjningen.

”Läget är utomordentligt allvarligt. Vi talar om att över hälften av svensk elproduktion kan komma att läggas ned”, säger han.

Tyck till