ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Liberalerna kräver krismöte om kärnkraften

  • Maria Weimer (L). Foto: TT/Riksdagen

Liberalerna kräver ett krismöte om den svenska kärnkraften. Samtidigt hotar partiet att lämna energikommissionen om Vattenfall går vidare med sina hot att stänga fler kärnkraftverk.

Torsdagens avslöjande i Dagens industri om att Vattenfall varnar för en nedsläckning av hela den svenska kärnkraften har fått stor uppmärksamhet.

Budskapet är att kraftkoncernens samtliga reaktorer hotas av en förtida stängning om inte den omstridda effektskatten – som regeringen höjde 2015 – slopas.

Liberalerna är mycket kritiska till regeringens agerande och kommer nu att kalla till ett extra krismöte, inom ramen för energikommissionen.

”Jag vill kalla till ett krismöte så att vi nu på en gång kan diskutera den här skattefrågan. Den är helt central för den framtida energiförsörjningen i Sverige”, säger Maria Weimer, Liberalernas energipolitiska talesperson, till Di.

Om inte regeringen går med på Liberalernas krav och Vattenfall inleder en avveckling av fler kärnkraftverk hotar partiet att lämna energikommissionen.

”Det finns ingen mening att sitta kvar i en kommission som inte har något att säga till om längre, om vi redan har lagt ned den svenska kärnkraften”, säger Maria Weimer.

För att klara de nya säkerhetskrav som träder i kraft 2020 behöver Vattenfall besluta om miljardinvesteringar redan i år. Men då behövs ett besked om sänkt effektskatt, enligt bolaget.

Liberalerna anser att det är bråttom och att ett första krismöte om effektskatten måste hållas redan i nästa vecka.

”Det här är inget som kan komma i höstbudgeten, det här är extremt brådskande”, säger Maria Weimer.

Energiminister Ibrahim Baylan har öppnat för en diskussion om att sänka effektskatten, efter Di:s artiklar. Men det räcker inte enligt Liberalerna, som kräver att även finansminister Magdalena Andersson är med på krismötet.

”Baylan har flera gånger sagt att det här är en fiskal fråga och det verkar inte som att han har så mycket att säga till om där. Då är det viktigt att vi sitter ned med Magdalena Andersson i stället”, säger Maria Weimer.

Sedan tidigare är det känt att fyra av landets tio kärnkraftsreaktorer ska stängas senast 2020. Men enligt Vattenfall kan även övriga reaktorer komma att stängas i förtid, på grund effektskatten och de låga elpriserna. Liberalerna anser att effektskatten måste tas bort helt och hållet.

”Vi kanske kan klara oss utan de fyra lite äldre reaktorerna, men utan nyare reaktorerna är det riktigt kris”, säger Maria Weimer.

”Det finns ingenting som kan ersätta kärnkraften från 2020, om vi inte massimporterar fossil el, som rysk gas till exempel.”

Liberalerna är det enda partiet som helt vill slopa effektskatten, även om flera andra partier vill sänka skatten. Maria Weimer hoppas ändå att få gehör för partiets förslag.

”Vattenfalls besked kan man inte ignorera. Inte ens Baylan kan ignorera att vi riskerar att stänga all svenska kärnkraft om fyra år”, säger hon.

Tyck till