ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kronan fortfarande övervärderad

  • Foto: Colourbox

Trots Riksbankens försök att sänka den svenska kronan är den övervärderad. Det skriver ekonomimagasinet Economist som sammanställt årets Big Mac-index.

Tidningens Big Mac-index är ett sätt att illustrera det som kallas köpkraftsparitet. Enligt teorin bör växelkurser närma sig en nivå där samma vara kostar lika mycket i två olika länder, räknat i det ena landets valuta. Med andra ord bör en Big Mac som säljs i Sverige kosta lika som såld i USA om man räknar om priset i svenska kronor till dollar.

För att kompensera för att arbetskraftskostnader tenderar att vara lägre i fattigare länder har tidningen lanserat ytterligare ett index där priset på en hamburgare viktas mot BNP per invånare.

Trots att Riksbankens stimulanspolitik sänkt den svenska kronan ser den ut att vara övervärderad. Kronan hamnar på en delad andraplats tillsammans med Norge med en övervärdering på 6 procent när bara hamburgarpriset beräknas. En svensk Big Mac kostar i snitt 5,23 dollar. Med dagens växelkurs blir det drygt 45 kronor.

När det justeras för BNP per invånare ser kronan fortfarande övervärderad ut, även om det är något lägre på 2,5 procent. Men sett över tid tycks kronan närma sig sin korrekta växelkurs gentemot dollarn. Under de senaste åren har kronan krypit från en kraftig övervärdering mot en mer korrekt växelkurs enligt Big Mac-indexet.

I toppen hamnar i stället Turkiets lira, trots att valutan rasat rejält mot den amerikanska dollarn det senaste året. Den turkiska valutan ser ut att vara övervärderad med 10,5 procent justerat för BNP per capita. Därefter kommer Brasilien, Thailand och Pakistan vars valutor är övervärderade med 6-7 procent och Italien där euron är övervärderad med 4 procent.

I botten syns länder som drabbats hårt av oljeprisraset och signalerna om ytterligare räntehöjningar från den amerikanska centralbanken. Den ryska rubeln hamnar längst ner på listan och är undervärderad med drygt 50 procent justerat för BNP per invånare enligt indexet.

De mest över- och undervärderade valutorna
Land Övervärdering Land Undervärdering
Turkiet 10,5% Ryssland -52%
Brasilien 7,1% Hongkong -43%
Thailand 6,9% Taiwan -42%
Pakistan 5,9% Malaysia -41%
Italien 4,1% Sydafrika -39%
Schweiz 2,6% Singapore -35%
Sverige 2,5% Indien -30%
Israel 1,9% Australien -28%
Filippinerna 0,7% Polen -27%
Peru 0,3% Japan -25%

Källa: Economist. Siffrorna gäller priset på en Big Mac, omräknat till dollar och justerat för BNP per invånare.

Tyck till