ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Köldtåliga mobiler inte prioriterade

  • Foto: Colourbox

När vinterkylan slår till är det många nallar som inte pallar trycket. Men för mobiltelefontillverkarna tycks det inte vara någon prioritet att bygga mer köldtåliga mobiltelefoner.

Batterier som laddar ur snabbare än vanligt och telefoner som plötsligt dör. Det är just nu vardag för den som försöker skicka meddelanden, ringa eller kolla upp någonting på nätet i väntan på bussen eller på promenaden.

Varje vinter samma visa — ute i minusgradig kyla är mobilerna plötsligt inte vad de brukar.

"Det är inte själva elektroniken, utan batterierna som du inte får ut ström ifrån på samma sätt eftersom de kemiska processerna påverkas", konstaterar Viktor Öwall, professor i elektro- och informationsteknik vid Lunds tekniska högskola.

Tillverkarna utvecklar prestanda och funktioner i en rasande fart. Men att bygga specialanpassade telefoner för nordisk kyla verkar inte stå på dagordningen — mobiljättarna strävar efter att ha en enda konstruktion för varje modell.

"Telefonerna säljs i alla delar av världen, både i kallare klimat som här i Sverige och i varma klimat. Ambitionen är givetvis att de ska fungera för människor överallt. Sen finns det ju extrema platser på jorden", säger Klas Ström, produktmarknadschef för mobiltelefoner på Microsoft Sverige.

Vilket mobilabonnemang passar dig bäst? Jämför här! (extern tjänst)

Svenska konsumenters problem under vinterdagar väger lätt jämfört med andra hänsyn, säger Jonas Rydberg, reporter på tidningen Ny Teknik.

"Tillverkarna vill hålla nere priset för varje enhet och då prioriterar man inte att göra telefonerna tåliga mot kyla. En del nischar sig kanske med telefoner som tål fukt; att sälja in att mobilerna går att tappa i ett glas vatten fungerar i hela världen."

Dessutom prioriterar vi nordligt boende konsumenter ändå andra saker vid ett köpbeslut när det väl kommer till kritan.

"Skärmstorlek, kamera och batteritid är kanske det man tittar mest på", säger Jonas Rydberg.

Tyck till