ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Kazakstans oljefond torkar ut

Kazakstans oljefond kan få slut på kapital inom sex eller sju år då de fallande oljepriserna medfört stora intäktstapp. Det uppger en tjänsteman inom centralbanken, skriver Wall Street Journal.

Kazakstans oljefond har i dagsläget 64 miljarder dollar i kapital, men har tappat 17 procent av sitt värde sedan toppen i augusti 2014. Regeringen plockar ut så mycket som 9,5 miljarder dollar per år från fonden för att täcka upp sina utgifter.

Enligt Berik Otemurat behöver politikerna och centralbanken dra ned på utgifterna, öka skatteintäkterna och investera fonden i mer högavkastande tillgångar som private equity. Otemurat är vd för National Investment Corp, en enhet som bildades av centralbanken 2012.

"De pengar vi har haft tur att ackumulera är de enda pengar vi har att kapitalisera på. Jag tror att regeringen måste fokusera på den nationella fondens kapitalförvaltning", säger Otemurat.

Hans enhet skapades för att förvalta fonden men har ännu inte tagit över. I stället har enheten hand om centralbankens valutareserver på 800 miljoner dollar.Kazakstan är inte ensamt om problemen. Ett flertal av de oljerika nationerna, däribland Saudiarabien, har hamnat under press i takt med att oljepriserna rasat allt lägre.

Tyck till