ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

FI granskar Swedbank

  • Michael Wolf, vd för Swedbank. Foto: Claudio Bresciani / TT
Finansinspektionen har inlett en granskning av Swedbanks hantering av intressekonflikter.
Orsaken är Di:s granskning av toppchefernas fastighetsaffärer.

Di har i ett flertal artiklar avslöjat hur två toppchefer på Swedbank, finansdirektören Göran Bronner och den numera uppsagde storboalgschefen Magnus Gagner Geeber, har byggt upp en privat och gemensam fastighetskoncern. Di har dessutom avslöjat hur duon har gjort fastighetsaffärer med bankens kunder.

Nu kan Di avslöja att Finansinspektionen, FI, har inlett en granskning av Swedbanks hantering av fastighetsaffärerna och skickat en rad frågor som Swedbank nu ska besvara. Uppgifterna bekräftas av FI.

"Vi har begärt in information och granskar om banken har efterlevt de interna och externa reglerna som är kopplade till intressekonflikter. Vi är i början av undersökningen, men sådana här undersökningar ska göras skyndsamt och den har nu påbörjats på FI", säger Victoria Ericsson, pressekreterare på FI, till Di.

Är det en undersökning som omfattar flera banker eller bara Swedbank?
"Det här är en undersökning som är riktad mot Swedbank."

Vad är det som ni ska titta på?
"Bankens efterlevnad av interna och externa regler för intressekonflikter för att se om banken uppfyller dem."

Är undersökningen ett resultat av Di:s granskning?
"Tillsynen går till på många olika sätt, men Di:s artiklar är absolut en viktig pusselbit."

Om FI kommer fram till att det har funnits brister i Swedbanks hantering av intressekonflikter kommer banken att straffas med antingen en anmärkning, varning eller straffavgift.

Swedbanks vd Michael Wolf har under hela Di:s granskning hävdat att samtliga intressekonflikter kopplade till fastighetsaffärerna har "identifierats och hanterats". I en intervju med Di strax före jul hävdade han även att banken har gjort både interna och externa granskningar av fastighetsaffärerna, och att dessa har slagit fast att alla regler följts.

"Inga fel har begåtts i sak", sa han till Di.

I samma intervju medgav han dock att fastighetsaffärerna aldrig borde ha gjorts, och att han begick ett misstag när han godkände dem.

Men Di:s granskning har visat på oklarheter vad gäller vilka interna regler som finns på Swedbank för att hantera de intressekonflikter som uppstod genom toppchefernas fastighetsaffärer.

Bankens kommunikationschef Cecilia Hernqvist har hävdat att banken inte har några regler alls när det gäller anställda som vill investera privata pengar i verksamheter – exempelvis helägda privata fastighetsbolag, som i det aktuella fallet.

Samtidigt får alla anställda, genom bankens etikutbildning, lära sig att den typen av affärer inte är tillåtna.

FACTORING: Låt bankerna slåss om dig som kund. (Extern tjänst)

Tyck till