ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Därför rasar förtroendet för Löfven

Regeringen brottas med historiskt låga förtroendesiffror och har stora svårigheter att vända utvecklingen. "Opinionssiffrorna måste sända kalla kårar längs ryggen på regeringen", säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

På torsdagen publicerade Skop en ny mätning som visar att förtroendet för regeringen fortsätter att minska. Stödet är nu det lägsta som någon svensk regering haft sedan 1987.

Siffrorna speglar de låga opinionssiffrorna för de två regeringspartierna och deras partiledare. Det samlade stödet för S och MP uppgår till strax över 30 procent.

”Det är en historiskt svag minoritetsregering, det är få som har haft ett så skört underlag”, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Det klena underlaget i riksdagen gör att regeringen har svårt att utveckla och få igenom sin politik. Flyktingsituationen ställer Sverige inför en rad svåra utmaningar, inte minst när det gäller jobb och bostäder.

Men regeringen har än så länge inte presenterat någon större plan för hur man ska hantera situationen, mer än att täppa till gränserna mot Danmark.

”Man har Vänsterpartiet med sig i riksdagen men det ger inte majoritet. Man har svårt att vara policydrivande”, säger Jonas Hinnfors.

”2016 är nog ett ganska viktigt år, för man måste börja fundera på att det man gör nu får ganska stora konsekvenser för hur man ska lägga upp saker inför valrörelsen 2018.”

Jonas Hinnfors har svårt att se några tydliga handlingsalternativ för regeringen för att snabbt kunna vända utvecklingen. Alliansen är visserligen splittrad, men håller ändå ihop på sin sida om blockgränsen.

Det parti som tydligast har skickat signaler om ett ökat samarbete med statsminister Stefan Löfven är Liberalerna, som vill göra upp med Socialdemokraterna om en ny skattereform.

Frågan är hur attraktivt ett sådant samarbete framstår för partiet i dag.

”En svag regering kanske är en förhandlingsvillig regering, som gör att man kan få igenom sina krav. Men det kan också vara så att man inte vill förknippas med den här regeringen”, säger Jonas Hinnfors.

Trots det svaga förtroendet för regeringen och de låga opinionssiffrorna för Socialdemokraterna, håller partiet enad front utåt. Hittills syns inget av de öppna konflikter som skakade S när den tidigare partiledaren Håkan Juholt tvingades lämna sitt uppdrag .

”Socialdemokraterna är nere på opinionsnivåer där det normalt borde finnas ett tryck inifrån på att göra något. Det som håller tillbaka är minnet från Juholtkrisen”, säger Jonas Hinnfors.

Tyck till