ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Damberg jublar över industrins framfart

  • Näringsminister Mikael Damberg. Foto: Björn Lindgren / TT
Svensk industri ångar på med exportföretagen som draglok.
"Otroligt glädjande för Sverige", säger näringsminister Mikael Damberg som spår ett starkt industriår 2016.

På fredagen kom Statistiska Centralbyrån, SCB, med nya siffror som visar att det är full fart i svensk industri. I november steg industriproduktionen med 1,4 procent jämfört med oktober, jämfört med samma månad var ökningen hela 6,2 procent. Båda siffrorna var betydligt högre än vad analytikerna väntat sig.

”Det märks att det är drag i den svenska industrin”, säger näringsminister Mikael Damberg.

Näringsministern möter många företag och målar upp en ljus bild av det kommande året.

”Rent generellt verkar svensk industri ha en positiv syn på 2016, men det finns många osäkerhetsfaktorer, inte minst internationellt”, säger Mikael Damberg.

Fredagens statistik över den svenska industrins orderingång var också mycket stark. Orderingången steg 9,3 procent i november jämfört med oktober. Här var det exportorderingången som lyfte mest, 16,6 procent.

”Det är speciellt glädjande att det är exporten som drar, det är första gången på många år exporten faktiskt drar upp tillväxten i Sverige”, säger Mikael Damberg.

Statistiken över industrins orderingång i är mer slagig än produktionsstatistiken, eftersom en enskild stororder som till exempel en Jas Gripen-affär kan ge stora avtryck.

Tyck till