ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Börsen: Telebolag leder återhämtningen

Stockholmsbörsen återhämtade sig något med stöd av teleoperatörer och telekom efter en svag inledning av året i spåren av Kinaoro. Även Kinabörserna steg under fredagens handelssession. December månads jobbrapport från USA väntas i eftermiddag.

"Jobbrapporten ska ytterligare lindra oron på marknaden", skrev Société Générale i ett marknadsbrev. Banken väntar sig en sysselsättningsökning om 230.000 personer samt ett nedåttick i arbetslösheten till 4,9 procent.

Vid 13.30-tiden noterades OMXS30 0,7 procent högre till noteringen 1.367, men alltjämt ned drygt 5 procent för veckan, från fjolårets slutnotering på 1.447. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då omkring 7 miljarder kronor.

Uppgången kom efter flera dagar av minus i spåren av globala indextapp där oron för tillståndet i den kinesiska ekonomin satt tonen. De kinesiska börserna, som fortfarande ligger rejält på minus sett till utvecklingen sedan årsskiftet, letade sig upp på fredagen.

Uppgången i Stockholm har dock gröpts ur något under handelsdagen medan Europabörserna vänt till svagt minus. Bland annat har råvarurelaterat tyngt ute på kontinenten.

I Stockholm tappade Boliden och SSAB båda kring 1 procent. Lundin Petroleum, backade drygt 3 procent. JP Morgan har sänkt oljebolaget till neutral från tidigare övervikt och Handelsbanken har dragit ned oljeaktien till minska från köp.

Dessutom har Lundin Petroleum meddelat att det slutfört en prospekteringsborrning offshore östra Malaysia, en borrning som bara påträffade en mindre förekomst av olja och som därefter har pluggats igen och lämnats.

Fingerprint hade en ny svag dag som OMXS30-medlem med 4,5 procents nedgång till 480 kronor, aktien har därmed tappat 19 procent sedan den lades till i indexet vid årsskiftet.

Securitas backade omkring 1 procent till 120:40 kronor. Nomura har inlett bevakning med rekommendationen minska och riktkursen 116 kronor.

Telia Sonera steg 2,5 procent. UBS har höjt aktien till neutral, från tidigare sälj. Inom teleoperatörssektorn var Tele2 knappt 2 procent högre.

UBS har även höjt rekommendationen för Volvo till köp från neutral och Volvoaktien noterades runt 1 procent uppåt.

Inom verkstad gick samtidigt Alfa Laval än starkare med 2,5 procent kursstegring.

Nokia steg 2,3 procent. Både Barclays och Credit Suisse pekar ut Nokia som ett förstahandsval, "top pick", bland europeiska teknikbolag inför 2016.

I telekomsektorn steg Ericsson 1,4 procent.

Raybased gör sin första dag som noterad på Aktietorget. Handeln har varit relativt livlig och aktien har handlats upp till 25:60 kronor, jämfört med teckningskursen 5:60 kronor.

Fredagens amerikanska makrohöjdpunkt väntas klockan 14.30 svensk tid i form av jobbsiffrorna för december.

I november steg sysselsättningen med 211.000 personer, i linje med den långsiktiga trenden på senare år. Arbetslösheten låg samtidigt kvar på 5,0 procent, den lägsta nivån sedan våren 2008. Marknaden är inställd på att trenden förblir intakt, med en snittförväntan enligt Bloomberg News om en sysselsättningsökning på runt 200.000 personer.

Tyck till