ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Svårt att hålla sig kvar i inkomsteliten

  • Foto: Colourbox

En tiondel av amerikanerna tillhör landets rikaste procent någon gång under sitt arbetsliv. Att hålla sig kvar mer än ett år är däremot svårare, skriver den amerikanska tv-kanalen CNN.

11 procent av amerikanerna lyckas klättra upp till den absoluta toppen, landets rikaste 1 procent, någon gång mellan 25 och 60 års ålder. Däremot är det få som klarar av att stanna kvar. Bara 5,8 procent tillhör eliten under minst två år och så få som 1,1 procent klarar sig i minst 10 år.

”Rikedom är dynamisk”, säger forskaren Thomas Hirschl vid Cornell University, som ligger bakom studien, till CNN. ”Folk rör mycket på sig.”

Enligt hans beräkningar krävdes det en inkomst på 332.000 dollar eller strax över 2,8 miljoner kronor för att platsa bland landets 1 procent rikaste personer 2010.

Samma sak syns bland landets rikaste 10 procent, där det krävdes 141.000 dollar eller 1,2 miljoner kronor samma år. Strax över hälften av amerikanerna lyckades kvala in i klubben vid något tillfälle under sitt liv – detsamma gäller för övrigt andelen som någon gång i sitt liv kommer att leva under eller nära fattigdomsgränsen – men bara 14 procent håller sig kvar i minst ett decennium.

När den amerikanska skattemyndigheten tittat på listorna över de 400 personer som betalat mest i skatt mellan 1991 och 2013 syns ett liknande mönster. Över 70 procent av personerna platsade bara på listan under ett år. Bara 3 procent lyckades hålla sig kvar i minst 10 år, skriver CNN.

Sammansättningen av deras inkomster förklarar också varför omsättningen är så hög i den absoluta eliten. Arbetsinkomster utgör en mycket liten andel av de totala inkomsterna för de rikaste, som istället får merparten av sin förmögenhet genom försäljningar av kapitaltillgångar som aktier och fastigheter.

Ge din karriär en skjuts med nya DI KarriärPush! (Extern tjänst)

Tyck till