ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Superekonomen: Stoppa valutakriget nu!

  • Indiens centralbankschef Raghuram Rajan. Foto: TT/Colourbox

I skuggan av USA:s första räntehöjning fortsätter det valutakrig som håller världsekonomin nere på knä. Om inte IMF sätter stopp väntar också politiskt sönderfall i dess kölvatten. Det varnar superekonomen Raghuram Rajan, Indiens centralbankschef.

Skyttegravarna grävs bara djupare i det destruktiva globala valutakriget, där världens länder i jakten på tillväxt tävlar i vem som kan pressa ned sina valutakurser mest för att få konkurrensfördelar.

Det hävdar Raghuram Rajan på debattsajten Project Syndicate. Han är Indiens centralbankschef och tidigare känd som en av få debattörer som varnade för USA:s finanskris 2007, då i rollen som chefekonom för internationella valutafonden IMF.

Valutorna pressas genom antingen direkta valutamanipulationer, som i bland andra Kina, Japan, Schweiz och snart kanske Sverige, eller indirekt genom andra centralbankåtgärder, som hos exempelvis EMU:s centralbank ECB.

Utan ett striktare globalt valutasystem kommer valutakriget att rasa vidare och Världsekonomin fortsätta halta, anser Raghuram Rajan.

”Det nuvarande icke-systemet pressar världen mot en tävling om den lättaste penningpolitiken, utan att någon blir vinnare”, skriver han.

Superlåga räntor och ”okonventionella” åtgärder som att injicera finanssystemet med nytryckta pengar har gett mager utdelning för tillväxten. Samtidigt är det politiska motståndet hårt mot både skuldavskrivningar och rejäla tillväxreformer, som avreglering och privatiseringar.

Det har fått land efter land att sträcka sig efter valutadopad exporttillväxt som sista halmstrå, argumenterar Raghuram Rajan.

”Internationella institutioner om IMF måste ta sitt ansvar för det globala systemet genom att skärskåda varje okonventionell penningpolitisk åtgärd, inklusive varaktiga valutainterventioner”, skriver Raghuram Rajan.

Det blir samtidigt alltmer uppenbart att både rika länder och tillväxtländer börjar få bråttom att få fart på tillväxten för att förhindra politisk destabilisering, hävdar han.

”Det är en farlig situation”, skriver Raghuram Rajan.

”En enighet kring frihandel och större globalt ansvarstagande är enda vägen framåt för den hållbara tillväxt som världen desperat behöver”, avslutar han.

Spara långsiktigt! Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Tyck till