ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Stockholmsbörsen faller stort

Live Blog Följ börsöppningen live
 
Live Blog Följ börsöppningen live
 
Stockholmsbörsen inledde torsdagen med att rasa efter kraftiga börsfall i Kina. Vid lunchtid hade Stockholmsbörsen backat med 3,2 procent.

Under torsdagsnatten rasade Kinabörserna och fick stängas efter att ha backat med mer än 7 procent. I Shanghai hade börsen öppet mindre än 30 minuter.

Raset i Kina ledde till att börserna i Europa öppnade nedåt på bred front. Stockholmsbörsen var under förmiddagen ned som mest över 4 procent. Hittills i år har det breda indexet OMXSPI backat med nästan 7 procent. Storbolagsindexet OMXS30 var vid lunchtid på torsdagen ned med drygt 3 procent.

Ute i Europa vände tyska DAX också nedåt med över 3 procent.

Kinas centralbank annonserade på torsdagen också att man låtit valutan yuanen försvagats till den lägsta nivån sedan mars 2011. Försvagningen på 0,5 procent gentemot dollarn är den enskilt största sedan augusti 2015, då devalveringen bidrog till att utlösa turbulens på de finansiella marknaderna.

Yuanens försvagning bidrog i sin tur till att oljepriset sjönk kraftigt till nivåer kring 32,6 dollar per fat. WTI-oljan var på förmiddagen nere på 12-årslägsta.

Bland bolagen på Stockholmsbörsen fanns det få vinnare och breda nedgångar noterades. Ett av få bolag som steg var SAS som rusade med drygt 7 procent, troligen på grund av det låga oljepriset.

Tyck till