ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Soros varnar för ny finanskris

  • George Soros.

Världens finansmarknader står inför en ny kris, och investerare bör vara mycket försiktiga, sade mångmiljardären George Soros under ett föredrag i Sri Lanka på torsdagen, enligt Bloomberg News.

Kina skapar problem för övriga världen i och med dess valutadevalvering och kamp för att hitta en ny tillväxtmodell, säger hedgefondtoppen. Han ser återgången till plusräntor som en utmaning för utvecklingsländerna, och flaggar för att det nuvarande läget har likheter med 2008.

”Kina har ett omfattande anpassningsproblem. Jag skulle säga att det utgör en kris. När jag tittar på finansmarknaderna så ser jag en allvarlig utmaning som påminner om krisen vi hade 2008”, sade Soros.

George Soros, som inledde sin investerarkarriär i New York på 50-talet, är själv god för omkring 27,3 miljarder dollar, motsvarande 234 miljarder kronor, enligt Bloomberg. Hans hedgefondbolag har haft en genomsnittlig avkastning på 20 procent om året mellan 1969 och 2011.

Årets första vecka har slagit hårt mot valutor, aktier och råvaror världen över, och den sjunkande yuanen har utökat oron rörande den kinesiska ekonomin. Till och med onsdagen hade motsvarande drygt 21 biljoner kronor utraderats på de globala aktiemarknaderna sedan årsskiftet, och VIX-index, ofta benämnt som skräckindexet, har samtidigt stigit med 13 procent.

I dag fortsatte kursrasen i Kina, med ett nytt handelsstopp som följd, och även Stockholmsbörsen inledde dagen med ett fall på flera procent.

Spara långsiktigt! Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Tyck till