ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Lägre räntor och svagare dollar

Riskaversionen har återkommit på torsdagen och åter står Kina i fokus. Kinabörserna stoppades efter ett snabbt fall på mer än 7 procent, och även övriga Asien är betydligt ned, med Nikkei 225 på -2,2 procent.

Oljepriserna har fortsatt sjunka med Brent på 33:45 dollar per fat. Räntorna är också lägre, och en betydande nedgång under Trettondagen (då Sverige hade stängt) har fortsatt på torsdagen, med den tioåriga amerikanska statsobligationen sammantaget 8 punkter lägre på 2,15 procent.

"Marknaderna är nervösa och i grunden misstros de policyansvariga i Kina. Investerare gillar inte konceptet av en snabbt deprecierande yuan, så det finns en brist på förtroende. De går ur likvida marknader i Hongkong, Singapore och Australien för att minska vikten i regionen. Vi är positionerade för att vara defensiva", sade George Boubouras på Contango Asset Management till Bloomberg News.

Börserna i Kina stängde tidigt i torsdagens handel efter att indexet CSI 300 snabbt fallit 7,2 procent, vilket enligt nya regler ger automatiskt handelsstopp. Även i måndags stoppades handeln efter ett kraftigt ras.

Kina har samtidigt fortsatt att tillåta yuanen att depreciera på torsdagen, vilket oroat investerare.

Centralbanken satte referensvärdet för yuanen på 6:5646 mot dollarn, den svagaste nivån sedan mars 2011. Det var 0,5 procent svagare än på onsdagen och det största dagliga tappet sedan augusti, då en abrupt "devalvering" om 2 procent utlöste turbulens på marknaderna enligt Reuters.

Marknaden försöker utröna vad Kinas policyansvariga är ute efter, och är rädda för att agerandet är början på ett valutakrig mot konkurrenter i Asien.

"Uppriktigt sagt är vi inte riktigt säkra på var PBOC:s (centralbankens) gränser går just nu. Rädslan för det okända har blivit den största risken för yuanen på kort sikt, trots Kinas betydande bytesbalansöverskott", skrev Oversea-Chinese Banking Corporation i en kommentar enligt Reuters.

ANZ skrev att agerandet skapar en ensidig förväntning om fortsatt depreciering i yuanen, vilket utlöser kapitalflykt och leder till betydande finansiell instabilitet.

På valutamarknaden har även den australiska och nyzeeländska dollarn tappat på torsdagen. USA-dollarn har tappat till 118:00 mot yenen och 1:0820 mot euron.

"Det finns en ökande riskaversion delvis på grund av vad som sker i Kina. Yenen gynnas fortsatt som ett safe-haven och rörelserna på Kinamarknaden kommer att fortsätta att ge den närtida stöd", sade Mitul Kotecha på Barclays till Bloomberg News.

USA-data på onsdagen var lite blandad, med lägre handelsunderskott än väntat och bättre sysselsättning än antagits enligt ADP-enkäten. Industriorder sjönk som väntat medan ISM:s tjänste-PMI kom in lägre än väntat.

Reaktionen efter Fed-protokollet var initialt lite lägre räntor och svagare dollar.

Enligt protokollet stod Feds beslut att höja räntan i december och vägde ("close call") för en del ledamöter som var oroade för att inflationen är alltför låg.

Vid mötet den 15-16 december höjde Fed styrräntan, Fed funds, med 25 punkter till intervallet 0,25-0,50 procent. Det var den första höjningen sedan 2006.

"En del ledamöter betonade vikten av att bekräfta att inflationen kommer att stiga som väntat och behålla trovärdigheten i FOMC:s inflationsmål", står det i protokollet.

Protokollet visade samtidigt att "nästan alla" ledamöter var tillfredsställda med att kriterierna för att börja en normaliseringsprocess hade uppfyllts. Ledamöterna upprepade dock vid flera tillfällen att penningpolitiken framöver kommer att vara beroende av hur ekonomin utvecklas över tiden.

Nordea skriver i en kommentar protokollet gör det mycket klart att takten i höjningarna 2016 kommer att vara mycket beroende av utvecklingen för inflationen.

Avtagande baseffekter från tidigare oljeprisnedgångar kommer dock att tryck upp inflationen kommande månader och ribban som behöver passeras kommer därmed inte att vara så hög inför FOMC-mötet i mars.

"Även om en uppgång i inflationsutfallen drivet av baseffekter inte är någon indikation om ett starkare underliggande inflationstryck, så skulle det ändå stötta FOMC:s uppfattning om att det nuvarande nedåttrycket på inflationen från energi- och råvarupriser bara är övergående och stötta deras medelfristiga prognos om att inflationen kommer att stiga till 2 procent på medellång sikt då dessa övergående effekter försvinner", skriver Nordea, som tror på en ny räntehöjning i mars och totalt fyra höjningar om 25 punkter i år.

Stanley Fischer, Federal Reserves vicechef, sade också i en intervju med CNBC på onsdagen att de fyra höjningar i år som ledamöternas medianprognos pekar mot är ungefär vad som kan förväntas, även om Kinas inbromsning och andra källor till osäkerhet gör det svårt att förutsäga hur räntebanan kommer att se ut.

"Skälet till att vi träffas åtta gånger per år är att saker och ting händer, och i takt med det så vill man justera policyn", sade han.

Investerare förväntar sig för närvarande bara två höjningar om totalt 50 punkter i år, vilket han tycker är "alltför lågt".

"Vi gör vår egen analys och vår analys säger att marknaden underskattar var vi kommer att befinna oss (om ett år)", sade han.

Fed funds-terminerna har dock dragits ned efter protokollet och Kinaoron och indikerar nu en sannolikhet på 40 procent för en ny höjning i mars, ned från 50 procent i början av veckan.

Den svenska kronan har sedan tisdagen stärkts 2 öre mot dollarn men tappat 4 öre mot euron.

På torsdagens agenda står för svensk del tjänste-PMI, från Tyskland kommer industriorder och från euroområdet arbetslöshet. I USA publiceras som nyanmälda arbetslösa förra veckan.

Torsdag 6.55 (tisdag kl.12:00)
USD/SEK 8:5512 (8:5710) EUR/USD 1:0832 (1:0765)
EUR/SEK 9:2606 (9:2262) USD/JPY 119:40 (119:14)
Jp obl 2 -0,02 (0,01) Jp obl 10 0,25 (0,26)
Ty obl 2 -0,39 (-0,36) Ty obl 10 0,50 (0,56)
US obl 2 0,97 (1,04) US obl 10 2,15 (2,23)
Tyck till