ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Lyxbostäderna fortsätter stiga

  • Det är i Sydney som lyxbostäderna stiger mest i pris. Foto: Colourbox

Det ser ut att bli fortsatt goda tider på marknaden för lyxbostäder. I en rapport från fastighetsmäklaren Knight Frank väntas priserna stiga på sju av de tio främsta marknaderna i världen.

Världens lyxbostäder ser inte ut att bli billigare. I en färsk rapport spår Knight Frank att den genomsnittliga prisökningen på lyxbostäder i tio av världens dyraste städer kommer landa på 1,7 procent under 2016. En lägre tillväxttakt än i fjol då den genomsnittliga prisökningen uppskattas till 3 procent.

Enligt Knight Frank kommer lyxbostäder i Sydney att stiga mest i pris under 2016 med en uppgång på 10 procent. För 2015 uppskattas prisökningen ha landat på 15 procent.

”Australiens ekonomiska avmattning, de senaste månadernas svagare utveckling på aktiemarknaden och införandet av avgifter på utländska investeringar ligger bakom den svagare tillväxten 2016”, skriver Knight Frank.

På en delad andraplats hamnar New York och Monaco där priset på lyxbostäder väntas öka med 5 procent under 2016 vilket är samma takt som i fjol.

Av de tio städer som ingår i undersökningen väntas priserna backa i Hongkong, Singapore och Paris. Mest väntas priserna sjunka i Hongkong där Knight Frank förutspår en nedgång på 5 procent efter fjolårets uppgång på 1,5 procent.

I Singapore spås priset på lyxbostäder backa med 3,3 procent vilket är något mindre än under 2015 då de uppskattas ha sjunkit med 3,5 procent. Bakom nedgången lurar enligt Knight Frank ett antal åtgärder från landets regering avsedda att kyla ner fastighetsmarknaden.

”Nedgången i priset på lyxfastigheter har dock resulterat i vissa investeringsmöjligheter. Vi förväntar oss att försäljningsvolymerna kommer stiga under 2016 och, på grund av det sjunkande utbudet, prisfallet på lyxbostäder vara mindre än för öns fastighetsmarknad som helhet”, skriver Knight Frank.

De största riskerna för lyxbostadsmarknaden är enligt Knight Frank den amerikanska centralbankens räntehöjning i december samt konsekvenserna av terrorism och geopolitiska spänningar.

Köpa ny bostad? Hitta bästa möjliga bolåneränta här (Extern tjänst)

Förväntad prisutveckling på lyxbostadsmarknaden

Stad Prognos prisförändring 2016, % Uppskattad prisförändring 2015, %
1. Sydney 10 15
2. New York 5 5
3. Monaco 5 5
4. Shanghai 4 10
5. London 2 1
6. Miami 2 4
7. Genève 0 -3
8. Paris -3 -5
9. Singapore -3,3 -3,5
10. Hongkong -5 1,5

Källa: Knight Frank.

Tyck till